Vreme je da mame i tate preuzmu ulogu trenera (Video trening)

Autor Uklonimo barijere

Autorka: Vesna Petrović

Video produkcija: Vladan Nikodijević, Saša Đorđević

Uklonimo Barijere

Foto: Vladan Nikodijević

Sportski klubovi su zatvoreni za mališane zbog situacije izazvane koronavirusom. Pridržavajući se upustva koja je izdala Vlada Republike Srbije deca ne mogu na treninge, zbog zauzetosti roditelja manje izlaze iz dvorišta i stanova što smanjuje njihovu fizičku aktivnost. Kako se to ne bi događalo i kako bi se mališani, a zajedno sa njima i njihovi roditelji, bar minimalno bavili sportskim aktivnostima održavajući tako fizičku  formu, Vladan Nikodijević, glavni trener u Tekvondo klubu „Asteriks“ ima nekoliko preporuka za decu mlađeg uzrasta i za njihove mame i tate. Njegov osnovni savet je da se mora izdvojiti malo vremena za fizičke aktivnosti, uglavnom su to laganije vežbe za koje nije potrebno previše prostora, prilagođene su boravku u stanu, ali ima savete i za devojčice i dečake koji žive u kućama i imaju dvorišta.

„Deca moraju da ostanu aktivna i u ovom periodu kada se preporučuje što manje izlazaka i druženja. To je jako bitno jer ne znamo koliko će ova situacija da traje, a za mališane nije preporučljivo da nekoliko meseci provedu samo u sedenju ispred TV ekrana ili kompjutera. Deci mora svakodnevno u trajanju od 45 minuta do sat vremena da se omogući neka vrsta fizičke aktivnosti. Te aktivnosti bi oni mogli da sprovode u dvorištu, u stanu, ispred zgrade, kad god mogu i imaju vremena za to. U ovoj situaciji je najbitnije da postoji saradnja, odnosno želja roditelja, jer  deca sama ne bi mogla da odrade sve vežbe. Roditelji tih 45 minuta ili sat vremena postaju treniri i daju neku vrstu podrške  deci, ali ne samo kroz razgovor, već tako što će  zajedno sa detetom da odrade neke osnovne vežbe koje su njima potrebne  u zavisnosti od godišta“, kaže Vladan Nikodijević.

Prema njegovim rečima, vežbe koje preporučuje mogu se uraditi u dvorištu ali i u stanu.

„Ukoliko su deca napolju, u dvorištu ili ispred zgrade, najčešće se preporučuju skokovi, čučnjevi i trčanje. To su neki elementi koje bi oni mogli da kombinuju u svakojakim situacijama. Skokovi mogu da budu na jednoj nozi, skok na obe noge, skok uz okret, skok na neki stepenik  i slično. Trčanje  može da bude pravilinijsko, dijagonalno, trčanje u stranu. Čučnjeve mogu da rade na jednoj nozi, na obe noge, polučučanj, čučanj sa poskokom. U pitanju su osnovni elementi fizičkog vežbanja koji su sastavni deo bilo kog sporta kojim se dete bavi. To su vežbe koje se rade u svakom sportu“, dodaje Vladan Nikodijević.

On naglašava da deci u vežbanju treba da se pridruže i roditelji ukoliko su u mogućnosti.

„Ukoliko su deca mlađeg uzrasta, do sedam godina, recimo, oni nisu u stanju da sami to izvedu. U pomoć bi morali da im priskoče roditelji  i da neko bude  sa njima, odnosno pored njih, da im pokazuje vežbe i da sa njima radi. To bi njih motivisalo i tih 45 minuta ili sat vremena za takvu vrstu treninga njima bi vrlo brzo prošlo. Na taj način to bi bilo korisno kako za dete tako i za roditelje. Možda oni nemaju dovoljno vremena kada su na poslu da se bave nekom fizičkom aktivnošću, ali sada ovo vreme kada ne mogu puno da se kreću mogu da iskoriste za to. Tako bi se posvetili i svom detetu, ali i sebi“, kaže Vladan.

Uklonimo Barijere

Foto: Vladan Nikodijević

Prema njegovim rečima vežbe mogu da se izvode i u stanu, ali su one nešto drugačije zbog ograničenog prostora koji je deci na raspolaganju.

„Ukoliko su deca u stanu i ne mogu da izađu  onda bi mogla da rade čučnjeve, za to nije  potrebno puno mesta, trbušnjake i sklekove. To su tri osnovna  elementa koja svako dete, počev od četiri godine, može da uradi. Naravno i ovde je potrebna pomoć roditelja, a vežbe mogu da rade kroz igru kako bi sve bilo zanimljivije. Može da se napravi i neka vrsta takmičenja tipa ko može da uradi više sklekova, dete ili tata, dete ili mama, sestra, brat. Nakon tog treninga  i  pre treninga potrebno je uraditi blago istezanje mišiće tako što će da ospruže noge napred, rašire ih koliko god mogu u stranu. Vežbe istezanja je potrebno da rade jedno desetak minuta. Za to su im potrebna  samo dva kvadrata u stanu, ali bio bi to pun pogodak kako za dete  tako i za roditelje“, objašnjava Vladan.

Fizičko vežbanje je jedna od važnih stavki u životu, kaže Vladan Nikodijević, jer bez  fizičke aktivnosti u ovom trenutku svima je teže.

„Baveći se fizičkim aktivnostima svako od nas na neki način izbacuje negativnu energuju koju ima u sebi i koju  skupljamo. Teško je provesti 24 sata u stanu sedam dana nedeljno, a da osoba nema nikakvu fizičku aktivnost. To jednostavno nije prirodno i iz tog razloga je potrebno, naročito deci u uzrastu do 7 godina da imaju bar osnovne vežbe.Bilo bi im zanimljivije, brže bi im prošlo vreme, a da ne govorimo o zdravlju  i  ostalim stvarima koje se vezuju za sport“, ističe Vladan.

Vežbe je najbolje raditi u jutarnjem terminu i isti taj blagi trening bi se ponovio u večernjem terminu. U jutarnjem pre doručka oko 9 ili 10 sati. Uveče je najbolje za to iskoristiti vreme pre večere oko 18 sati. To je bitno posebno za decu koja se već bave nekim sportom i njima je to postala neka vrsta obaveze koju oni žele i pripremljeni su za vežbanje. Ovi lagani treninzi im neće teško pasti, a biće, svakako od koristi.

Video:

Povezane objave