Vojska SAD obezbedila vrednu donaciju ustanovi „Mara“

Autor Uklonimo barijere

Autorka: Vesna Petrović

Uklonimo Barijere

Foto: prof. dr Dragan Milić (privatna arhiva)

Komanda vojske SAD za Evropu odobrila je projekat građevinske rekonstrukcije ustanove „Mara“ koja vodi računa o osobama ometenim u razvoju.

Vrednost donacije je 600.000 dolara i podrazumeva adaptaciju celog objekta ustanove „Mara“” sa dogradnjom i uređenjem prvog sprata gde će se preseliti celokupna administracija, dok će rekonstruisano i prošireno prizemlje sa novim sadržajem služiti za boravak njenih korisnika. Ustanova „Mara“ danas ima između 70 i 75 korisnika, starosne dobi od 5 do 65 godina i 41 zaposlenog.

„Posebno se zahvaljujem Američkoj ambasadi na razumevanju i podršci ovom projektu, kao i rukovodstvu ustanove „Mara“ na angažovanosti i koordinaciji u obezbeđivanju svih preduslova koji su bili neophodni kako bi se projekat uzeo u razmatranje. Zahvalnost dugujem i Džimu Hejku (Jim Hake), osnivaču i direktoru humanitarne organizacije „Spirit of America“, koji već duži niz godina daje podršku ovoj ustanovi“, izjavio je prof. dr Dragan Milić, predsednik Kluba američko-srpskog prijateljstva.

„Od svih mnogobrojnih donacija koje su do danas odobrili i realizovali naši američki prijatelji u Nišu, meni je ova možda i najdraža, jer ide tamo gde je i najpotrebnija. Stepen civilizovanosti jedne društvene zajednice ogleda se u njenom odnosu prema onoj grupi stanovništva koja ne može sama da vodi računa o sebi. Uslovi za boravak i rad stićenika ustanove „Mara“ koji su do sada bili dobri, uskoro će biti izvanredni, a korisnici, kao i zaposljeni u ovoj ustanovi to svakako zaslužuju“, zaključio je Milić.

Povezane objave