UMETNIČKI KALEIDOSKOP

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo barijere

Foto: Milica Marković

Već tradicionalno i ove godine u Nišu, nedavno je realizovan projekat Umetnički kaleiodoskop 2023. u prostorijama Književno-Memorijalnoj spomen sobi Sremac/Miljković. Kroz trodnevni bogati program predstavljeno je likovno i književno stvaralaštvo neafirmisanih mladih umetnika sa juga Srbije. Poseban akcenat je dat promociji autora iz ranjivih društvenih grupa, koji kroz svoja dela menjaju pogled na svet. Organizatori su neformalna grupa “Filolozi” koju čine mladi studenti Srbistike i članovi redakcije dva elektronska časopisa “Bez limita” i “Kliše”.
Prvog dana posetioci su mogli videti i uživati u izložbi likovnih radova mladih umetnika Mile Živković, Nede Ignjatović, Srećka Stanojevića, Mihajla Puzića, Aleksandra Zdravkovića i Vojina Miljkovića, kao i u premijernoj predstavi”Stanica iz “Teatro Dance Studio”,a zatim i nastupu dece plesača iz grupe koju predvodi glumac Mladen Milojković.

Uklonimo barijere

Foto: Milica Marković

Drugi dan projekta je bio rezervisan za tribinu “Literalni dijalozi:istraživanja i razmišljanja. Gosti na tribini su bili profesori sa Filozofskog fakulteta u Nišu: prof. dr Goran Maksimović, doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković i doc. dr Alreksandra Janić sa Departmana za srbistiku. Oni su govorili o značaju istorije srpske književnosti i njene geneze, jezičkih aspekata i njene recepcije i distribucije, kao i teorijskih (savremenih) principa.
Treći i poslednji dan je posvećen osobama sa invaliditetom koje svojim aktivnostima ruše granice koristeći umetnost u te svrhe.Između ostalog predstavljena su dela pesnikinje Zorice Živanović, Marine Adamović a jedna od ovogodišnjih dobitnica oktobarske nagrade grada Leskovca, pisac Marija Lazarević se obratila prisutnima video porukom. Mnoge osobe sa invaliditetom izražavajući se kroz pisanu reč, stih,oblik boju ili drugi vid umetnosti svojim primerom doprinose menjanju i podizanju svesti. Važan korak ka rušenju barijera i predrasuda je i podrška koju ovi talentovani umetnici dobijaju kroz ovakve i slične projekte, jer im se pruža mogućnost da prikažu koliko mogu da doprinesu društvu. Akcenat treba da bude na tome da osobe sa invaliditetom nisu teret ,već da uspešno svojim stvaralaštvom daju dobar primer u razbijanju društvenih predrasuda. U saradnji sa Organizacijom DAN prikazana je mini-izložba radova dece sa autizmom.

Uklonimo barijere

Foto: Milica Marković

Tribina pod nazivom “Umetnost, put u u vidljivost” sa novinarima Milanom Stojanovićem, Ivanom Marković, Jelenom Jocić i ostalim zainteresovanima kolegama iz sveta medija je takođe organizovana tog dana. Tema je izveštavanje o umetničkom stvaralaštu osoba sa invaliditetom.
Po rečima jednog od organizatora ovog događaja, urednika elektronskog časopisa “Bez limita” Dušana Petrovića treba dati jaču podršku i prostor umetnicima koji imaju neku vrstu invaliditeta, a organizovanjem ovakve tribine se to postiže.
-Ne smemo stavljati invaliditet i dijagnozu ispred neke osobe u prvi plan, već da srušimo barijere, prvo u nama samima i dostojanstveno izveštavamo o njihovom radu,zalaže se za hravnopravan položaj osoba sa invaliditetom u javnosti novinarka Jelena Jocić. Putem razmene informacija o darovitim osobama sa invaliditetom sa juga Srbije, zajedničkim snagama, im pomažemo da izađu iz anonimnosti i postanu vidljivi u medijima i društvu,predlaže veću saradnju novinara u ovoj oblasti medijskog delovanja.
Kad se izveštava o ranjivim grupama stanovništva neophodno je dobiti jasne instrukcije u vidu platforme na koji način se to radi, da tu ne bi bilo zloupotrebe.
-Retki su mediji koji su socijalno odgovorni,fokus treba da bude na problemima tih aktera,a ne na atraktivnosti priče koja podiže čitanost i broj klikova,smatra novinar Milan Stojanović.
Samo svi zajedno možemo stvarati bolji svet bez predrasuda dajući podstrek osobama sa invaliditetom da steknu neophodno samopouzdanje, hrabro pokažu svoje talente i time dokažu da mogu uspešno da prebrode sve poteškoće. To je siguran put ka vidljivosti njihove umetnosti i života uopšte, zaključuju učesnici ove tribine.

Autor: Milica Živković

 

 

Povezane objave