Socijalnim preduzetništvom do inkluzije i osnaživanja mladih iz osetljivih grupa

Autor Uklonimo barijere

Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković uklonimo barijere

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Udruženje AzBuki krenulo je u realizaciju projekta „Inkluzija u socijalnom preduzetništvu“, u partnerstvu sa Školom sa osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“ iz Niša. uklonimo barijere

Kako navode iz ovog udruženja sam projekat zasniva se na osnaživanju mladih iz osetljivih grupa za socijalno preduzetništvo. uklonimo barijere

„Glavni cilj je pokretanje mladih iz osetljivih grupa za njihovo aktivno učestvovanje u lokalnoj zajednici“, istakli su na konferenciji  za medije iz Udruženja AzBuki. uklonimo barijere

Dvadesetoro mladih od 16 do 19 godina i još desetoro štićenika Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“, baviće se socijalnim preduzetništvom i kroz edukativne i praktične radionice stvarati proizvode, naveli su iz Udruženja AzBuki.

Proizvodi koji budu napravljeni na radionicama prodavaće se na humanitarnoj izložbi koja će, kako navode, pomoći dalji rad i uključivanje u društo mladih sa smetnjama u razvoju.

„Za nas je ova tema izuzetno važna i mi je zagovaramo dugi niz godina. Želimo da stavimo tačku na taj, paternalistički model, koji nije funkcionalan i ni u kom smislu ne vodi razvoju. To znači, kada neko završi srednju školu, mislim prvenstveno na osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, prima tuđu negu i pomoć i sedi kod kuće. To, prvo veoma košta državu, a tim osobama i porodici ne doprinosi ni na koji način. Socijalno preduzetništvo jeste jedan od iskoraka i to veoma važan“, kazao je Miša Ljubenović, direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“.

On je dodao da smatra da će socijalno preduzetništvo osobama sa smtnjama u razvoju i invaliditetom pružiti priliku za kvalitetniji život.

„Želimo da dođemo do toga da mladi ljudi uđu u jedan proces samozapošljavanja. Nije cilj samo da mi ovde stvorimo model koji će oni pasivno prihvatiti, već da napravimo jedan model koji će podrazumevati njihovo puno učešće. Njih samih i njihovih porodica. Ono što mi je jako drago to je da će učestovavi i volonteri. Jer inkluzija je obostrani proces“, rekao je Ljubenović.

U povoljan rezultat Ljubenović ne sumnja, jer, kako navodi, dugo vremena su postojala dva paralelna sveta, koja se danas sve više prožimaju.

Realizaciju projekta finansira Grad Niš, a konkurs je raspisala Kancelarija za mlade.

Povezane objave