Reprezentacija Srbije u košarci u kolicima ostvarila istorijski uspeh na Evropskom prvenstvu

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Na Evropskom prvenstvu C divizije u košarci u kolicima, koje je održano u Sofiji od 29. jula do 4. avgusta 2019. godine, reprezentativci Srbije osvojili su srebnu medalju, plasirali se u viši rang takmičenja i ovim uspehom upisali se u anale istorije. uklonimo barijere

Foto Bugarski košarkaški savez

U finalu su naši momci izgubili od reprezentacije Grčke rezultatom 54:44, ali srebrna medalja na njihovim grudima sija zlatnim sjajem. Pokazali su da su protivnik dostojan poštovanja i ostvarili primarni zacrtani cilj – plasman u B diviziju.

Put do srebrne medalje reprezentativci Srbije počeli su 29. jula, kada je delegacija stigla u Sofiju, na kvalifikacionom treningu na kojem se proveravaju licence, kao i ocene igrača u odnosu na stepen in koji imaju. Pravila ovog sporta nalažu da petorka na terenu može da ima maksimalno 14 bodova, s tim da što je takmičar fizički manje sposoban da izvršava određene košarkaške veštine to je broj bodova koji on ima manji. uklonimo barijere

Foto Vladimir Kuzmanović

Srbija je igrala u B grupi sa Irskom i Grčkom. U svom prvom meču naši reprezentativci su odmerili snage sa Grcima.

Kako je Irska je već pobedila Grčku sa 7 poena razlike, pobeda Srbije u prvoj utakmici značila bi eliminaciju Grčke, pa je protivnik bio dodatno motivisan. Reprezentacija Srbije odigrala je kvalitetno svoj prvi meč, ali je druga četvrtina bila presudna, pa su pobedu na kraju ipak odneli Grci (53:61). uklonimo barijere

Tim porazom naši momci počeli su prvenstvo na teži način, te su morali da dobiju Irsku sa više od 10 poena razlike, kako bi izvukli „lakšeg“ protivnika u polufinalu.

Selektor-igrač Slobodan Banjac i njegovi momci, pokazali su svoj karakter, znanje, želju za pobedom i odigrali su perfektnu utakmicu. Od samog početka kontrolisali su igru i iz minuta u minut strpljivo povećavali prednost, da bi na kraju razlika bila fantastičnih 23 poena (53:30). uklonimo barijere

Za slavlje košarkaši Srbije imali su malo vremena, pošto je organizator promenio satnicu i umesto u, prvobitno zakazanih, 20,00 časova, prvi polufinalni meč Srbija-Češka je pomeren za 17,45 časova.

Malo više od pet sati po okončanju prve, stigla je i druga skoro savršena utakmica za tim Srbije. Velikog rivala naši momci savladali su rezultaom 65:58, a, osim početnih četiri minuta, Češka niti jednom nije prešla u vođstvo.

Foto Marko Aleksandrović

Najefikasniji u ekipi Srbije bili su Miljan Grujić sa 23 poena i Elvis Fakić sa 22, kapiten Željko Ćirjaković dodao je 11, a u strelce su se upisali i selektor Slobodan Banjac sa 6 poena, Dragan Sikima sa 2 i Filip Jovanović sa jednim poenom. Pored toga, igrači Srbije u ovoj utakmici imali su 34 uhvaćene lopte u odbrani i napadu, 24 asistencije, 7 ukradenih lopti i 18 kontri iz kojih su postigli 21 poen.

Jedan od najboljih igrača polufinala, Miljan Grujić, igrač Singidunuma iz Beograda, rekao je da fantastičan osećaj donosi činjenica da su ostvarili veliki uspeh, u koji su verovali i kome su se nadali.

„Slobodan Banjac nam je usadio samopouzdanje i veru da imamo kvalitet da dođemo do samog kraja samo ako budemo tim. Mislim da smo upravo to i bili”, rekao je Grujić.

U finalu je odigrana repriza prvog meča, na žalost gotovo i rezultatski, te je zlatna medalja za malo izmakla našim momcima.

U stučnom štabu naše reprezentacije našao se i Nišlija Miljan Hadžović, koji je bio desna ruka selektroru-igraču Slobodanu Banjcu.

„Mišljenja sam da smo fizički jako dobro bili pripreljeni, a taktički smo izgledali vrlo ozbiljno, čak i u utakmicama kada smo poraženi. Bili smo veliko iznenađenje, ali smo se trudili na pripremama da imamo igru za svakog protivnika i rešenje za svaku situaciju. Ponosni smo i ispunjeni“, rekao je Miljan Hadžović.

Ovim uspehom ispisana je nova stranica istorije kada je u pitanju košarka u kolicima u našoj zemlji, koja je, čini se, tek u usponu.

Jedno je sigurno, pred našim momcima je svetla budućnost, a uspesi u ovom sportu tek će se nizati.

Povezane objave