Uklonimo barijere: Procedura za dobijanje invalidskih kolica

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković  uklonimo barijere

Procedura za ostvarivanje prava na medicinsko-tehnička pomagala koja se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, među kojima su i invalidska kolica, često može bizi zbunjujuća za korisnike istih.

Foto: Pixabay.com

Šta je potrebno za ostvarivanje prava za dobijanje invalidskih kolica, objasnili su iz Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom i saradnju da društveno-humanitarnim organizacijama i udruženjima grada Niša. uklonimo barijere

  1. Lekar specijalista potpisuje nalog i propisuje pomagalo (u ovom slučaju invalidska kolica) u zavisnosti od vrste i stepena invaliditeta.
  2. Nakon toga, korisnik pomagala ili odlazi u Republički fond za zdravstveno osiguranje.
  3. Republički fond za zdravstveno osiguranje, kako navode iz Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom, ima sklopljene ugovore sa dobavljačima invalidskih kolica. Republički fond izdaje nalog sa kojim se odlazi kod dobavljača od koga se preuzimaju invalidska kolica.

Brošuru Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sa detaljnim objašnjenjima procedura za ostvarivanje ostvarivanje prava na medicinsko-tehnička pomagala koja se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja možete preuzeti na https://rfzo.rs/download/brosure/Brosura-MTP.pdf.

Takođe, podsećamo građane, da ukoliko se susretnu sa bilo kakvim problemom prilikom ostvarivanja navedenog prava, mogu da se obratne našoj redakciji putem platforme „Prijavi problem“, a naš tim novinara će potražiti sve neophodne odgovore od nadležnih institucija.

Povezane objave