Ispisana prva strana istorije niške košarke u kolicima KKK Nais odigrao prvi turnir

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Foto: KKK Nais

Foto: KKK Nais

Klub košarke u kolicima Nais proteklog vikenda učestvovao je na turniru košarke u kolicima – PENNY GASTRO PUB CUP, koji je održan u Bjeljini. Pored Nišlija i domaćina, ekipe KKK Bijeljina učestvovali su beogradski Despot i niški Nais. Za Despot i Nais su to bile prve zvanične utakmice.

Iako tvrde iz Naisa da je rezultat za sve učesnike turnira bio u drugom planu, napomenućemo da je ekipa iz Niša izgubila od iskusne Bijeljine sa 56:44, a u vrlo zanimljivom meču punom preokreta dobili Despot sa 45:40 i tako upisali svoju prvu pobedu!

Bijeljina je pobedila Despot sa 49:29. Pobednik turnira domaća ekipa, drugoplasirana je bila ekipa iz Niša, a trećeplasirani je bio klub iz prestonice.

Nais je nastupao u sledećem sastavu: Aleksandar Dinić, Vladan Milinković, Marko Aleksandrović, Boban Stanković, Željko Likić i Pero Savić. Treneri su bili: Miljan Hadžović i Anja Lazić, inače članovi stručnog štaba rešrezentacije Srbije.

Foto: KKK Nais

Foto: KKK Nais

Niška ekipa je boravila u Bijeljini dva dana, a domaćin turnira, navode iz Naisa, KKK Bijeljina, pokrila je sve troškove. Ovaj klub je u poslednjih petnestak godina dao dosta reprezentativaca Srbije, a pre nekoliko meseci je i donirao kolica niškoj ekipi.

„Zahvaljujem se predstavnicima KKK Bijeljina na divnom gostoprimstvu. Od njih učimo košarku u kolicima, ali i kako pomagati drugome. Ispisali su istoriju naše košarke u kolicima, jer su omogućili da sva kluba odigraju svoje prve utakmice i svoj prvi turnir. To nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Marko Aleksandrović, prvi čovek niškog kluba.

Zbog zdravstvenih problema nije krenulo četiri igrača, kapiten Bratislav Kostić, Slaven Nonković, Dejan Šimandli i Darko Živković, ali je trener Hadžović mogao da stekne uvid o stanju forme nekih igrača svog tima.

„Domaćini su majstori košarke u kolicima, sportu koji među populacijom osoba sa invaliditetom u Semberiji ima najdužu tradiciju. Iako smo bili nekompletni, stekli smo uvid u ono šta nas čeka tokom predstojeće lige. Iskustvo više nego dobrodošlo. Ali, mora da nastavimo da radimo”, procena je Miljana Hadžovića, trenera Naisa.

Povremeni reprezentativac Srbije, Aleksandar Dinić, ne krije zadovoljstvo što je deo istorije svog kluba.

„Došli smo u Bijeljinu da stičemo iskustvo i da učimo. Stekli smo i nova prijateljstva. Upravo je ta socijalizacija svrha sporta sa invaliditetom. Ovim putem pozivam sve osobe bez obzira na invaliditet da nam se pridruže i upoznaju najlepši sport na svetu – košarku u kolicima”, poručio je Aleksandar Dinić.

Povezane objave