Danas je Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba

Autor Uklonimo barijere

Autor: Marija Jevremčević

Foto: Mabel Amber, Pixabay.com

Foto: Mabel Amber, Pixabay.com

Na današnji dan, 15. oktobra, obeležava se Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba. Ovaj dan još je poznat i pod nazivom „Dan belog štapa“.

Ovaj dan obeležava oko 12.000 slepih i slabovidih, koliko, prema podacima Saveza slepih Srbije ima u našoj zemlji osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom.

Problema, sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, ima mnogo, ističu u svom proglasu povodom Dana slepih i slabovidih osoba iz Saveza slepih Srbije.

Pristup javnim objektima, saobaćajna infrastruktura i nedostupni trotoari samo su neki od njih.

Oni dodaju da je neophodno, za samostalan život slepih i slabovidih osoba, potrebno rešiti i probleme sa kojima se suočavaju u obrazovanju, zaposlenju, ali i pristupu pomagalima ili problemima kada su u pitanju potpisi odnoso faksimili.

„Savez slepih Srbije, koji zastupa interese oko 12.000 slepih i slabovidih osoba u Srbiji, poziva sve državne organe, institucije, kompanije i druge zainteresovane strane da se aktivno uključe u rešavanje ovih i mnogih drugih problema sa kojima se suočavaju slepi, boljom implementacijom postojećih i prilagođavanjem novih zakona ili izmena i dopuna postojećih zakona potrebama slepih i slabovidih“, ističe se u proglasu Saveza slepih Srbije.

Povezane objave