Uklonimo barijere: Bob Geldof, ikona humanizma i rokenrola

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Poslednje večeri jubilarnog 25. Nišvil džez festivala, publika je imala, slobodno se može reći, tu čast da na zatvaranju čuje svetsku ikonu rokenrola Boba Geldofa. uklonimo barijere

Kao što je i obećao kada je stigao u Niš, publika je sat vremena bila na nogama i đuskala uz Geldofove hitove.

Međutim, Bob Geldof, pored muzičke scene, u svetu je poznat kao jedan od najvećih humanitaraca i aktivista u borbi protiv siromaštva. uklonimo barijere

On i Midž Ur (Midge Ure) osnovali su humanitarnu supergrupu Bend Eid (Band Aid) čiji je cilj bio prikupljanje novca za pomoć gladnima u Etiopiji. uklonimo barijere

Godine 1985. održan je jedan od najvećih dobrotvornih koncerata svih vremena Lajv Eid (Live Aid) . Originalno koncert je planiran i održan simultano u Londonu na Vembliju (72.000 posetilaca) i u Filadelfiji na Džon F. Kenedi Stadionu (100.000 posetilaca). uklonimo barijere

Vodeći se njihovim primerom i inicijativom, istog dana, održani su koncerti širom sveta, u Sovjetskom savezu, Kanadi, Japanu, Jugoslaviji, Austriji, Australiji i Zapadnoj Nemačkoj. Bio je to jedan od najvećih satelitskih prenosa ikada. Prema procenama, u 150 zemalja, oko 1,9 milijardi ljudi gledalo je koncetre, što je iznosilo skoro 40% svetske populacije.

Foto: Saša Đorđević

Na konferenciji održanoj na dan njegovog nastupa na Nišvilu, Geldof je, pored muzike, govorio i o tome šta ga je navelo da se toliko posveti humanitarnom radu i aktivizmu i u čemu vidi naveći problem.

Evo šta je Geldof rekao:

„Ako sagledamo velike globalne probleme sa kojima se  suočavamo u prvoj četvrtini 21. veka, koren svega je ideja o identitetu. Na samom dnu tog izvora problema nalazi se pitanje egzistencije, siromaštva i nepravde koju siromaštvo čini.

Onda, pored svega toga, shvatite da u svetu postoji i nacionalizam. Ja sam Irac, razumem nacionalizam, veoma je opasan. Vi ste Srbi, razumete koliko nacionalizam može biti opasan. Kada se nacionalizam spoji sa globalnim problemima to postane veoma frustrirajuće.

Jer svaka suverena država, ma koliko velika bila, nije u mogućnosti da se nosi sa globalnim problemima, koji pogađaju svakoga od nas.

Kina ne može da reši sama problem klimatskih promena sama, ne može sama ni Amerika. Kina ne može da reši sama problem svetske ekonomije sama, Srbija ne može sama, Amerika ne može sama. Kina ne može sama da reši problem terorizma, ne može ni Iran, niti Amerika. Ne mogu rešiti same ni problem ekonomske nejednakosti.

Rešenje svih tih stvari nalazi se u međusobnoj saradnji.

Ali sa trenutnim političarima, bilo u Americi ili Britaniji ili Srbiji, sposobnost saradnje, želja za kompromisom, zajedničkim konsenzusom, ne postoji! I to je jako, jako opasno!

Međutim, postoji način da rešimo sve te probleme i vrlo je jednostavan. Moguće je, zapravo neophodno je, eliminisati glavnu od tih stvari – problem siromaštva! Siromaštvo uzrokuje teorizam, probleme identiteta, klimatske promene…

To je prva stvar koju moramo rešiti. Onda će biti lakše boriti se sa ostalim!“

Geldof je na kraju dodao da se oseća, na neki način privilegovanim, jer se bavi muzikom, jer uz pomoć nje može da ostvaruje svoju misiju, ali i da posećuje mesta kao što je Niš i upoznaje ljude koje nikada, inače, ne bi imao priliku.

Foto: Saša Đorđević

Nakon nezaboravnog nastupa koji je priredio posetiocima Nišvila, Niš i Srbija će možda videti Geldofa još jednom i to baš u nekoj verziji srpskog Lajv Eida.

To je bio predlog iznenađenja Ivana Blagojevića, direktora Nišvil festivala, kog je uputio Geldofu na konferenciji i nakon njegovog nastupa.

Do tada, mnogobrojnoj publici njegov koncert će ostati u pamćenju, a njegova skromnost, humanost i aktivizam svakako jesu putokaz za uklanjanje barijera.

Povezane objave