U VEŽBANJU JEDNAKI

Autor Uklonimo barijere

uklonimo barijere

Danas je Đorđe Mitrović koji boluje od Artrogripoze u saradnji sa Profesorkom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Ivanom Mitrović učnicima 5. Razreda osnovne škole “9 Oktobar’’ u Prokuplju održao javni čas uz prezentaciju po nastavnom planu I programu iz Prosvetnog glasnika RS za predmet – Slobodna nastavna aktivnost – Vežbanjem do zdravlja.Obuhvaćena je tema ‘’U vežbanju jednaki’’.Času su prisustvovali I drugi predmetni nastavnici iz pomenute osnovne škole.
Đorđe nam prenosi utiske sa časa.
Na poziv profesorke Ivane odazvao sam se sa velikom zeljom da kao osoba sa invaliditetom približim i upoznam učenike sa izazovima kroz koje sam prolazio kroz moje školovanje.Preneo sam im svoje iskustvo sa mojih časova fizičkog vaspitanja što im je bilo posebno interesantno prativši me sa velikom dozom zainteresovanosti.
Takodje sam im govorio da oni trebaju da od malena uče da su same osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi našeg društva,da ne trebaju da ih odbacuju iako su na prvi pogled različiti jer su oni njihovi drugovi i drugarice.Tu sam im ispričao na koji način je mene moje odeljenje prihvatilo,govoreći o tome sam video da sam ih dirnuo u srce jer su se gledali medjusobom.
Treba im pružiti ljubav a oni će to znati da vrate ustostručeno što je moje društvo osetilo sa moje strane.

uklonimo barijere
Profesorka Ivana Mitrović nam govori da kod nje nije bilo dileme oko ideje za ovu nastavnu temu.
U pripremi ovog časa sam pozvala Đorđa jer sam prepoznala njegov rad,aktivizam I zalaganje pre svega za osobe sa invaliditetom ali takodje i njegov primer jedne osobe koja svakodnevno vežba i radi na sebi ali i kroz svoju životnu priču koju uvek istače radi za dobrobit svih nas.
Znala sam da će on ovaj moj poziv prihvatiti profesionalno i pripremiti se za čas kako treba i uz moju pomoć održati predavanje mojim učenicima na ovu temu koju si i sami izabrali.Učenici su bili veoma radoznali šta će im Đorđe pričati.
Na kraju se Đorđe ponovo osvrće na to da je veoma važno decu upoznati od malih nogu sa potrebama osoba sa invaliditetom,ali i razbijanju barijera o fizičkom vaspitanju govoreći da same osobe sa invaliditetom poput njega ne mogu da rade neke aktivnosti kao i druga deca ali mogu na svoj drugačiji način shodno mogućnostima što društvo i školstvo treba da prepozna i da radi na tome da svi budemo U VEŽBANJU JEDNAKI.
Đorđe putem našeg portala poziva i ostale škole i profesore fizičkog vaspitanja da mu se jave kako bi i kod vas govorio o ovoj veoma značajnoj temi.

Autor: Djordje Mitrović

 

Povezane objave