SVI IMAJU PRAVO NA RADOST

Autor Uklonimo barijere

Povodom Novogodišnjih praznika gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je paketiće deci sa invaliditetom, kao i deci čiji roditelji imaju neki vid invaliditeta. Svim udruženjima osoba sa invaliditetom, kako je predvidjeno usvojenim  lokalnim budžetom, Grad je za narednu godinu, opredelio 20 miliona dinara.

Gradska kuća je bila puna mališana iz najosetljivijih grupa, koji su došli po svoj poklon. Paketiće im je uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

– To su dečica koja dolaze iz udruženja osoba sa invaliditetom i njihovi roditelji su osobe sa invaliditetom i želeli smo i ove, kao i ranijih godina, da ih obradujemo. Narednih dana, a pre svega između dva praznika i uoči pravoslavne Nove godine delićemo paketiće i u gradskim školama i u pojedinim našim gradskim naseljima, tako da ćemo obardovati mnoge mališane koji se raduju novogodišnjim čarolijama. Na ovaj način negujemo tradiciju, ne zaboravljamo naše najmlađe iz svih kategorija, a posebno ne decu sa invaliditetom, kojima je pažnja i radost najpotrebnija, rekla je gradonačelnica.

Uklonimo BarijereJakov Mladenović, slepi dečak, je jedan od njih. Raduje se poklonu, ali bi voleo, kako kaže, da mu Deda mraz donese i novi telefon. Njegova mama Jovana Mladenović ne krije zadovoljstvo zbog gesta grada kojim je usrećio decu sa posebnim potrebama u ovim prazničnim danima. Smatra da bi i u ostalim danima u godini grad trebalo što više da oslušjkuje potrebe dece sa invaliditetom i da im u svakodnevnom životu više pomaže.

Ana Živković, devojčica sa invaliditetom se raduje poklonu, ali joj je želja ipak veća od onoga što je u paketiću dobila. Kaže da bi volela da prođe korona, da opet sve bude kao što je bilo i da ljudi budu srećniji.

Organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom u gradu imaće naredne godine na raspolaganju 20 miliona budžetskih sredstava, s tim što će kontrole trošenja novca, kako je rečeno, biti pojačane. Gradonačelnica Dragana Sotirovski je ovu odluku grada i pojasnila:

–  Kontrole će biti pojačane ne samo kada je reč o organizacijama osoba sa invaliditetom, već i svih ostalih organizacija. Sva davanja će biti kontrolisana budući da smo proteklih meseci uočili da ima odliva novca koji nekontrolisano odlazi. Na to nas je upozorila budžetska inspekcija.

Dakle organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom će naredne godine iz budžeta dobiti 20 miliona. Mi smo u određenom trenutku tu sumu umanjili jer smo želeli da infrstrukturu u gradu popravimo i prilagodimo njihovim potrebama koristerći deo tog novca. Međutim, ako im projekti budu dobri, moći ćemo to da uradimo i preko projekata. Ja ću podsetiti da u 2021 godini, bez obzira što smo opredelili isto 20 miliona, 14 je bilo podeljeno jer su toliko tražili kroz razne programme aplicirajući prema gradu. Videćemo kakve su im ideje i za koliko će u 2022 da apliciraju projektima, pa će Komisija shodno kvalitetu to i vrednovati.

Uklonimo Barijere

Grad i dalje plaća personalne asistente i lične pratioce koji pomažu osobama sa invaliditetom, a obezbeđuje prema potrebii i kombi prevoz udruženjima. Niš radi i na uklanjanju fizičkih barijera, a u ovom času očekuje dozvolu za ugradnju lifta u zgradi Gradske uprave. Lokalna samouprava izlazi u susret udruženjima osoba sa invaliditetom i na taj način  što im omogućava da gradski prostor koji koriste, plaćaju svega 20% od pune cene – rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave