Sve zavisi od dobre volje

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: KK Nais

Košarkaški klub Udruženje  košarke u  kolicima “Nais” ponovo trenira u svom gradu. Ovih dana održan je prvi trening u OŠ „Ivo Andrić” u Nišu.

Naime ovaj košarkaški klub, zbog vanredne situacije, nije mogao da trenira u hali Čair koja je bila kovid bolnica, vec su su svi odlazili tri puta nedeljno u Bojnik, kako ne bi prekidali sa aktivnostima.

Grad je, zajedno sa Osnovnom školom „Ivo Andrić” u Nišu pronašao rešenje i treninzi su pre par dana nastavljeni u sportskoj sali ove škole.

Član kluba Bratislav Kostić ne krije zadovoljstvo jer im je, kako tvrdi, bilo veoma teško da odlaze na trening u Bojnik. Bilo je to dvostruko opterećenje – i fizičko i materijalno.

– U Bojniku smo trenirali ukupno 5 meseci. Maksimalno smo bili iscrpljeni i fizički i finansijski. Pokušavali smo da se vratimo na sve moguće načine, ali nismo uspeli. Potražili smo pomoć od grada, i za nekoliko dana problem je bio rešen. Kao što vidite trening se odvija bez problema, uslovi su super, a imamo ovde  i osobe sa invaliditetom iz Kruševca i Surdulice, koje dolaze da treniraju sa nama.

Uklonimo Barijere

Foto:  KK Nais

Samo malo truda i dobre volje je potrebno da bi se mnogi problemi, od značaja osobama sa invaliditetom, rešili. Poput ovog, recimo, koji je zahtevao samo pronalaženje adekvatnog prostora za trening. A takvih u gradu ima u mnogim ustanovama, koje su javni resursi i na raspolaganju građanima, poput  OŠ „Ivo Andrić”.

Sport je osobama sa invaliditetom itekako vazan. I za zdravlje, ali i za moguću veću socijalizaciju i društveni zivot, kako bi se mnogi od njih otrgli od samoizolacije. I ovoga puta oni pozivaju sve koji žele da im se pridruže i okušaju se u sportu, da se jave Košarkaškom klubu u kolicima „Nais” u Nišu.

– KKK „Nais” postoji od 2017. godine. Naša poruka osobama sa invaliditetom je da se priključe ukoliko žele. To je prilika da izađu iz svojih kuća, da se druže sa ljudima, da poboljšaju svoje zdravlje i u krajnjem podignu samopouzdanje. Ko god misli da može da se bavi ovim sportom, dobrodošao u Klub – poziv je Bratislava Kostića, kapitena ovog kluba.

Uklonimo Barijere

Foto:  KK Nais

Osobe sa invaliditetom, ne samo u Nišu već u čitavoj državi, imaju mnogo nerešenih problema. Lokalne samouprave najpre pribegavaju uklanjanju barijera, u čemu se  grad Niš pokazao prošle godine kao najbolji u Srbiji. Nastavlja i ove godine.  U razgovoru sa gradskom urbanistkinjom ovih dana dogovoreno je da se, između ostalog, parkirana vozila na stazama slepih i slabovidih u gradu što pre uklone i da vozači budu kažnjeni.  Završen je i popis za dodelu personalnih asistenata, koje su mnogi dobili u skladu sa potrebama i mogućnostima grada.

U program za ovu godinu ušla je i popravka pojedinih zvučnih semafora u gradu, koji su u međuvremenu zbog pritužbi nekih građana bili isključeni.

Po svemu sudeći, problemi osoba sa invaliditetom su stvar, ne samo para, već i dobre volje i međusobnog razumevanja.

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave