STRELJAŠTVO KAO PARAOLIMPIJSKI SPORT

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto Danas.rs

Streljaštvo je jedan od najstarijih olimpijskih sportova. Streljaštvo je prvi put uvršteno u program Paraolimpijskih igara 1976. godine u Torontu. Postoje dve osnovne kategorije disciplina: u stojećem stavu i u kolicima. Takmičenja se održavaju u muškoj, ženskoj i mešovitoj konkurenciji. Postoje i timska takmičenja, ali ona za sada nisu uključena u program Paraolimpijskih igara.

Gađanja se vrše malokalibarskim ili vazdušnim pištoljem ili puškom. Mete su od strelaca udaljene 10, 25 i 50m. Na takmičenjima se koriste pravila Međunarodne svetske streljačke federacije (ISSF) izmenjena koliko je neophodno da bi se primenila i na osobe sa invaliditetom. Telo preko koga Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) rukovodi streljaštvom je Međunarodni streljački paraolimpijski komitet.

Paraolimpijsko streljaštvo se praktikuje u oko 60 država (Paraolimpijski komitet Srbije, 2021). Ovaj sport zahteva i određena finansijska ulaganja, poput izgradnje pristupačnih streljana i nabavku odgovarajućeg sportskog oružja za streljaštvo osoba sa invaliditetom.

 Izvor:

Paraolimpijski komitet Srbije – streljaštvo, http://www.paralympic.rs/sportovi/streljastvo , pristup 18.08.2021.

 Autor: Dr Filip Mirić

Povezane objave