Specijalna škola „Carica Jelena“ održala predavanje iz inkluzije

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto:Lična arhiva

U školi za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“ u Nišu, održani su prvi „Susreti učeničkih zadruga“. Na susretima je promovisano učeničko preduzetništvo, ali mnogo važnije od toga je druženje učenika iz redovnih škola, sa učenicima škole „Carica Jelena“, koju pohađaju deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.
Ovu školu pohađa 125 dece i mladih, uzrasta od tri i po do 18 godina, koji se zbog ometenosti u razvoju obrazuju po takozvanom Individualnom planu dva.

Uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Na ovim susretima svoje proizvode izlagali su i učenici ove škole, što je bio svojevrstan uvod u obeležavanje Dana ustanove, 3 juna. Njihovi proizvodi su iz njihovih obrazovnih profila – mašinstvo, obrada metala, kožarstvo, šumarstvo, tekstilstvo. Druženje sa vršnjacima iz redovnih škola je najveći benefit za školu, i veliki doprinos pravoj inkluziji.

Uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Želja nam je da pokažemo da su naša deca ista kao i sva ostala deca, bez obzira što su različita u zdravstvenim problemima koje imaju, ali bez obzira na razlike oni su na neki način posebni. Cilj nam je da stavimo do znanja da su i oni deca, kao i sva ostala deca – kaže direktorka škole „Carica Jelena, Nataša Kaličanin.

Uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Osnovni cilj rada u školi „Carica Jelena“ je da svoje djake u što većoj meri osposobe za samostalan život i rad. Zato ih dva puta nedeljno uče i jednostavnim kućnim poslovima. Oni koji završe neki od zanata, zapošljavaju se u privatnim firmama ili rade smaostalno kao bravari, frizeri, tekstilci ili su angažovani kao pomoćni majstori na popravci autombila.

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave