Rade Šerbedžija: „Ja se nikada neću promijeniti…“

Autor Uklonimo barijere

Autor: Urednički tim

Uklonimo Barijere

Foto: Urednički tim

Proslavljeni jugoslovenski glumac sa holivudskom slavom, Rade Šerbedžija, održao je svoj treći, tradicionalni prednovogodišnji koncert u Nišu sa bendom „Zapadni kolodvor“. Neumoran  i neuništiv, Šerbedžija nije samo glumac, on je reditelj, pisac, pevač, boem, intelektualac. On svojom pojovom šalje poruku „nepodnošljive lakoće postojanja“ da se poslužimo Kunderinim rečima.

Ovaj svestrani umetnik, prosuo je još jednom pred nišku publiku ceo svoj život, ali ove godine se prvi put nije slikao sa onima koji su došli da ga čuju, ali je kao i uvek otpevao svoju mladost i mladost svih onih koji su rasli uz njegove pesme i stihove koje je na način na koji je to radio, mogao samo on da uradi. I sam naziv koncerta „Ti bi htela pesmom da ti kažem“, upućuje na ono što se sa scene čulo. Prosipao je vazduhom svoju mladost i mladalačke ljubavi, svoju patnju, slutnje, nemire kroz koje je prolazio. Mamio publici osmehe i suze. Sve u istom trenutku kako samo on to ume svih ovih godina. U Niš doalzi i odlazi. Drži koncerte, ali i prima nagrade na niškom Filmskom festivalu. Sa bine je, za vreme tonske probe, sišao da pozdravi Draganu Rodić koju nije zaboravio iz ranijih susreta. Topao zagrljaj, poljubac i fotografija. Za uspomenu na neprevazođenog Radeta Šerbedžiju.

Sišli ste sa bine na kraju tonske probe da pozdravite Draganu Rodić koja je u kolicima. Kakav je Vaš stav kada se radi o položaju osoba sa invaliditetom u društvu. Mogu li one da budu ravnapravne sa ostalim članovima, ili su predrasude jače?

Naravno da osobe sa invaliditetom mogu da budu čalnovi društva kao i svi drugi.  I ne samo da mogu već uvek to mogu i jesu. I to bez  ikakvih razlika. Čovjek u bilo kakvoj nevolji da se nađe, da li postane invalid ili je nesretan, uvek ima razloga da pronađe smisao života.

Uklonimo Barijere

Foto: Urednicki tim

Šta je po vama recept za pronalazak smisla jer mnogi ne uspevaju u tome?

Ostaje čovekova unutrašnjost koja je samo njegova.  To nam niko ne može oduzeti – i to je to. Pa koliko imamo osoba sa invaliditetom koje su napravile puno toga i postale svetski slavne. To je velika stvar.  Potrebno je imati samo pravu volju i promjeniti život, modificirati svoj život. Onda je sve drugačije i sve je se može.

Rade Žarbedžija iz vremena kada smo svi padali na njegovu „Ne daj se Ines“ ili na lik Ivice u Registraturi i danas kao svetski poznati holivudski glumac. Koliko se u tom periodu Rade Šarbedžija promenio?

 To je teško pitanje. Ja se nisam ništa promijenio, a oni koji se mjenjaju neka se mjenjaju. Ja se nisam i neću se promjeniti nikada, nikada.

Uklonimo Barijere

Foto: Urednicki tim

I nije se promenio. Ostao je onaj isti Rade Šerbedžija kojeg pamtimo iz vremena kada je recitovao pesmu Arsena Dedića „Ne daj se Ines“ koja je zahvaljujući njegovom glasu postala neprolazna.

Povezane objave