Prva promocija knjige -Moja omiljena tetka- autorke Marije Lazarević u Nišu

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto:Licna arhiva

U organizaciji elektronskog časopisa Filozofskog fakulteta u Nišu “Bez limita” nedavno je održana uspešna promocija knjige”Moja omiljena tetka” autorke Marije Lazarević iz Brestovca. O knjizi pored autorke su govorili i urednici pomenutog časopisa Jelena Jocić,novinarka,Dušan Petrović,doktorand na smeru Srbistika i autorkin bratanac Jovan Radovanović, dečak koji je bio glavna inspiracija za nastanak knjige.
Knjiga opisuje dogodovštine jedne tetke,drugačije od drugih, samo po načinu na koji se kreće, uz pomoć invalidskih kolica i njenog sestrića, koji odrastajući uz tetku uči da prepreke na koje nailaze nisu samo fizičke, već i društvene.
Cilj ovog književnog okupljanja je predstavljanje knjige i drugih projekata ove svestrane žene , kao što su bojanka “Moja omiljena tetka” i društvene igre “Druženje sa mojom omiljenom tetkom. Kreativna upornost autorke je dovela do stvaranja knjige, bojanke i društvene igre, koje su deo projekta Prihvati razlike Pobedi predrasude uz podršku grada Leskovca i tima talentovanih mladih ljudi.
Promocija je bila otvorenog tipa, odziv publike zadovoljavajući, a pored studenata Filozofskog fakulteta, prisutni su bili i učenici srednjih škola, predstavnici udruženja, kao i Marijini najbliži prijatelji i porodica. “Uspeh i radost se uvećava kada se deli sa prijateljima, jer prijatelji su porodica” ističe Marija.
Knjiga sadrži 17 priča,koje su inspirisane istinitim događajima autorke i njenog bratanca i prevazilaženju prepreka na koje su nailazili u zajedničkim aktivnostima. Glavni junak Jovan, se uz svoju tetku Em, upoznao sa postojanjem barijera, poput stepenika u igraonicama, poslastičarnicama, zgradama, gde nisu mogli zajedno ući ili visokih ivičnjaka, pa su onda morali ići zaobilaznim putem.
Knjiga je namenjena svim uzrastima. Ilustracije u boji Dušana Cvetkovića privlače pažnju najmlađih čitaoca, a crtane su po ličnim fotografijama glavnih junaka tetke i bratanca. Sadržaj interesantnih priča podstiče starije da razmišljaju o temama o kojima nisu ranije.
Na koricama knjige stoji tekst:”Ovo je knjiga sa posebnim potrebama. Ona ima posebnu potrebu da sve vas podstakne da prihvatite razlike i savladate predrasude”. Ovom se šalje poruka da se sa predrasudama ne rađamo, već da se one stiču.
Knjiga se može kupiti u knjižari KOLIBRI u Leskovcu.

uklonimo barijere

Foto:Licna arhiva

Po rečima autorke, planira se proširenje aktivnosti i van Leskovca, što je ovom niškom promocijom i započeto.
Na ovoj književnoj večeri se razgovaralo i o ostalim njenim aktivnostima,kao i poznavanju i razumevanju različitosti.
Kao dugogodišnji saradnik Doma kulture u Brestovcu,Marija je redovni učesnik programa Brestovačkog kulturnog leta. Zajedno sa svojim timom, organizuje kreativne radionice za decu,gde se prave magneti, stikeri, maske uz dobru zabavu. Cilj radionica je predstavljanje osoba koji se krecu pomoću kolica kao društvenih i kreativnih ličnosti, kao i smanjivanje diskriminacije.
Marija se ponosi i svojim sudelovanjem na humanitarnoj pesničkoj večeri Poezijom za život, novac je namenjen za lečenje Marine Đorđević, koja boluje od leukemije.
Takođe, pre dve godine je prodato 50 knjiga “Moja omiljena tetka” na humanitarnoj licitaciji za decu i odrasle Budi human putem društvene mreže Fejsbuk.U Srbiji ide sporim tokom poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. Fale rampe koje bi omogućile školovanje, liftovi u javnim institucijama, nedostatak asistenata.
“Rušimo jedne, a gradimo nove barijere”, kako arhitektonske, tako i one u glavama ljudi,iznosi svoje mišljenje ova uporna žena po pitanju otklanjanja barijera.

Autor: Milica Živković

Povezane objave