Prva faza projekta „Laki kilometar“ privodi se kraju

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere

Foto: Petar Veljković

Prva faza, u ovoj godini, projekta „Laki kilometar“, koji sprovodi Grad Niš, privodi se kraju. U okviru ove faze su sagledane ulice u gradskom jezgru i zgrade pojedinih gradskih institucija.

Kako je ranije najavio Jordan Ivanović, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom, u okviru ove faze projekta oboreni su ivičnjaci na trotoarima i postavljene taktilne staze i polja bezbednosti za slepe i slabovide osobe.

Većnica Tijana Đorđević Ilić ističe da je obaranje ivičnjaka i uređenje taktilnih staza do samog pešačkog prelaza urađeno po svim standardima. Kada su u pitanju zgrade gradskih institucija, u okviru ove faze realizacije projekta uređena je Galerija „Sinagoga“, gde su radi bolje pristupanosti postavljene metalne rampe.

Ona je dodala da će uskoro imati uvid u sve što je urađeno i krenuće naredna faza realizacije, koja podrazumeva pristupačnost ulica van gradskog jezgra, kao i drugih objekata.

„Nadamo se da ćemo ovom dinamikom i sredstvima koje Grad izdvaja iz godine u godinu da u narednim godinama budemo zadovoljni i da će sve ulice i objekti u vlasništvu Grada biti pristupačni osobama sa invaliditetom“, rekla je Tijana Đorđević Ilić.

Podsetimo, kako je Ivanović ranije izjavio za portal „Uklonimo barijere“, očekuje se i uređenje pristupačnosti podzemnog prolaza, gde će biti postavljen eskalator, koji će se takođe naći i na stepeništu Keja na Nišavi.

On je tada najavio da je i u planu uređenje Letnje pozornice na kojoj će poslednji red biti adaptiran i prilagođen osobama sa invaliditetom.

Povezane objave