PROTEST RODITELJA DECE SA INVALIDITETOM

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Roditelji dece sa invaliditetom i radnici koji su prošle godine bili angažovani kao lični pratioci u školama protestovali su ispred Gradske kuće u Nišu.

Kako kažu – od početka godine nemaju ugovore o radu i ne znaju šta će biti i u nastavku, s obzirom  na to da su protekla već tri meseca a ništa se ne događa.

Nadležni u gradu tvrde da je angažovanje ličnih pratilaca produženo, ali ne na osam sati kako je bilo prošle godine, već na četiri. Ovakvu odluku objašnjavaju većim brojem prijavljenih – prošle godine su bila 22, sada je na spisku 35 ličnih pratilaca. Budžet je, kako kažu, ostao isti, pa su sredstva raspodeljena, ali je vreme angažovanja ličnih pratilaca smanjeno na uštrb dece.

–  Ako dete ima 7 časova u školi, treba li da ode sa nastave posle četvrtog – pita jedna od majki dece, kojima je lični pratilac neophodan. U ovakvoj situaciji jedan od roditelja je prinuđen da napusti svoj posao, kako bi omogućio školovanje svom detetu, što je finansijski neodrživo. Da ne govorimo o tome da roditelji nisu stručno osposobljeni za lične pratioce.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhivauk

Roditelji tvrde da se od početka drugog polugodišta jedva snalaze da deci organizuju nastavu, da odsustvuju sa posla ili sami plaćaju pomoć ljudi koji im mališane vode i vraćaju iz škole. Pratioce, kako kažu, imaju samo na papiru, jer još uvek ugovore nisu potpisali sa Gradom. A i kada ih potpišu dobiće lične pratioce samo na četiri sata, jer je lokalna samouprava opredelila novac ne sagledavajući realne potrebe. A problem bi mogao da se reši, kažu roditelji i navode primer Beograda gde postoji humanitarna organizacija “Dečje srce” koja sama angažuje pratioce, a grad obezbeđuje sredstva.

Okupljenim roditeljima se obratila zamenica gradonačelnice Dušica Davidović koja je negirala da deca sa invaliditetom nemaju više lične pratioce.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

–   Grad je potpisao aneks ugovora sa agencijom „Niveus“ i on važi do kraja marta. Nije bilo prekida i nismo obustavili finansiranje ove usluge – poručila je Dušica Davidović i najavila da će ovih dana biti raspisan novi tender za angažovanje agencije koja će tokom 2022. godine pružati ovu uslugu.

Autor: Milena Vidojkovic

Povezane objave