Preporuke za osobe sa invaliditetom tokom pandemije Korona virusa

Autor Uklonimo barijere

Autor: Milena Terzić

Uklonimo Barijere

Foto: Alexey Hulsov, Pixabay.com

Osobe starije od 65 godina, posebno one koje već imaju ozbiljnije hronične bolesti, poput bolesti srca, bubrega ili pluća, prve su na udaru virusa COVID-19. Kada je reč o osobama sa invaliditetom, posebna pažnja je neophodna ukoliko boluju od hroničnih bolesti. Najbolja prevencija svakako je stroga lična higijena. Neophodno je prati ruke mnogo češće nego što je to bio slučaj do sada, a ne treba izostaviti ni činjenicu da se kolica i druga pomagala moraju redovno, a posebno nakon izlaska iz kuće, detaljno brisati dezinfekcionim sredstvima.

Prof. dr Žarko Ranković, koordinator protivpandemijskih mera u Gradu Nišu, u izjavi za portal Uklonimo barijere, ističe da osobama sa invaliditetom, kao i svima ostalima, higijena i dalje mora biti na prvom mestu.

  „Ono što osobe sa invaliditetom mogu sada da urade, ne razlikuje se puno od mera koje važe i za osobe koje nemaju invaliditet. To znači, prvo i pre svega, pranje ruku. Ne kao do sada, nego mnogo češće, duže i naravno detaljnije. Kada je higijena tela u pitanju, sve osobe sa invaliditetom, ukliko im je to potrebno, mogu se javiti na telefone kol centara koji postoje u svih pet niških opština, i sigurno će samo za njih biti organizovani volonteri koji će im pomoći oko higijene, posebno ako je pomoć oko kupanja u stanu u pitanju. To je ono što lokalna samouprava može da uradi za naše sugrađane sa invaliditetom. Takođe, preporuka je da mnogo češće brišu kolica u kojima se kreću, metalne delove posebno, naravno i točkove pre ulaska u stan, ali ne treba da zapostave, naravno ukoliko su u mogućnosti, brisanje i svih ostalih predmeta koje često dodiruju u stanu poput kvaka, prekidača za zvono, svetlo i drugih površina gde se virus duže zadržava. Takođe, važno je da stalno provetravaju prostorije“.

Veoma je važno, ističe Ranković, da se prate simptomi i brzo reaguje. Temperatura koja postepeno raste, kako se to do sada pokazalo u najvećem broju slučajeva, jedan je od prvih pouzdanijih znakova koji se nikako ne sme zanemariti.

  „Ukoliko neko od naših sugrađana sa invaliditetom ima povišenu temperaturu, osećaj zapušenosti nosa, gušobolju, kašalj, preporučujem im da ne čekaju već da najpre pozovu direktno Institut za javno zdravlje, na tri telefona koliko ih je trenutno aktivno (060/4119-416, 060/48-988-25 060/420-40-16) i da lekarima koji će se javiti predoče simptome koje imaju. Lekari će im potom uraditi takozvanu hiruršku anketu, odnosno pitaće ih da li su bili u kontaktu sa nekom osobom koja je možda bila u izolaciji zbog korona virusa ili pak sa osobom koja je direktno bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Potom će im, u zavisnosti od odgovora, reći da li da se jave svom izabranom lekaru ili će im ako procene da je stanje ozbiljnije, sami pozvati ekipu Hitne pomoći koja u specijalnim zaštitinim odelima dolazi do adrese, potom najavljuje dolazak na odeljenje Infektivne klinike gde pacijenta takođe čeka ekipa pod zaštitnom opremom. Ništa nije prepušteno slučaju.”

Osobe sa invaliditetom, kada je u pitanju virus COVID-19 nisu nužno ugroženije od osoba koje nemaju nikakav invaliditet, sve dok sa invalditetom, nisu prisutne i neke druge bolesti ili kritične godine.

  „Da li su ili nisu ugrožene u istoj meri kao i osobe koje nemaju nikakav invaliditet, zavisi samo od toga da li imaju hronične bolesti koje dodatno otežavaju celu situaciju i spremnost organizma da se odbrani, odnosno ukoliko među njima ima dijabetičara, kardioloških ili nefroloških bolesnika, pa još ako su stariji od 65 godina, jasno je da spadaju u najugroženiju grupu ljudi, kada je ovaj virus u pitanju.”

Ne samo osobama sa invaliditetom, već i svima ostalima, lekari savetuju da obavezno ostanu kod kuće, ako osete bilo kakve simptome COVID-19. Takođe, neophodno je imati i dovoljnu količinu lekova za propisanu terapiju za nekoliko nedelja, ne bi li se time smanjila potreba za izlaženjem iz kuće. Ukoliko se pak mora van doma, preporuke su da se držite na distanci od najmanje jednog metra od prolaznika kao i da ograničite bliske kontakte sa poznanicima ili prijateljima koliko god je to moguće, a to se pre svega odnosi na zagrljaje, rukovanja, poljupce. Posebno se savetuje izbegavanje gužve, naročito u zatvorenim prostorijama gde nema dovoljno provetravanja. Ne preporučuje se korišćenje javnog prevoza, osim ukoliko baš nije neophodno.

U slučaju da Vam je neophodna logistička pomoć (dostava lekova, namirnica i sl.) ili da imate zdravstvenih problema u periodu od 9 do 14 časova, možete da pozovete i jedan od sledećih brojeva telefona (zavisno od gradske opštine u kojoj živite):

Opština Medijana:

Savet lekara: 063 / 414 865

Logistička pomoć i druge informacije: 063 / 864 1145 ; 063 / 864 0308

Opština Pantelej:

Logistička pomoć i druge informacije: 018 / 201 260

Opština Crveni Krst:

Logistička pomoć i druge informacije: 018 / 583 600

Opština Niška Banja:

Logistička pomoć i druge informacije: 018 / 4548 130;  018 / 548 108

Opština Palilula:

Logistička pomoć i druge informacije: 018 / 282 380

Povezane objave