Predstavljene aplikacije E-dokument i E-psiholog

Autor Uklonimo barijere

Autorka: Vesna Petrović

Uklonimo Barijere

Foto: Goran Radonjić

Kako se koriste onlajn aplikacije E-dokument i E-psiholog – tema je radionice koju je organizovao internet portal „Uklonimo barijere“. Cilj aplikacija jeste da se osobama sa invaliditetom olakša ostvarivanje zakonskih prava i pruži psihološku pomoć u teškim životnim trenucima. Ovim projektom, koji je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, tim koji uređuje portal nastavlja borbu na uklanjanju svih vidova barijera koje stoje pred osobama sa invaliditetom, prevashodno psiholoških i birokratskih. Reč je o jedinstvenim aplikacijama na teritoriji čitave Srbije, kada je reč o osobama sa invaliditetom.

 

Uklonimo Barijere

Fotot: Goran Radonjić

„Ove jedinstvene aplikacije na jednom mestu sadrže potrebne informacije koje osobama sa invaliditetom olakšavaju život i svakodnevno funkcionisanje. Veoma smo ponosni na aplikaciju E-dokument gde osobe sa invaliditetom mogu na jednostavan način, preko internet platforme, da prikupe određenu dokumentaciju i samim tim lakše ostvare zakonska prava. Isto tako smo ponosni i na portal Uklonimo barijere koji spaja osobe sa invaliditetom i one koje to nisu i pravi tu koheziju osoba iz različitih sfera. Invaliditet predstavlja ljudima kao nešto prijemčivo. Razlike postoje, ali mi smo tu da živimo sa tim razlikama i da one ne budu prepreke za život. Na sajtu su različiti sadržaji, intervjui sa poznatim ličnostima, blogovi, analize, prava koja mogu da se ostvare“, navodi Dragana Rodić, inače osnivačica portala „Uklonimo barijere“.

Osnovna misija portala „Uklonimo barijere“, koji ulazi u drugu godinu postojanja, jeste tačno informisanje osoba sa invaliditetom i borba za društvenu jednakost.

„Portal „Uklonimo barijere“ osobama sa invaliditetom nudi jasne i precizne informacije. Platforme E-dokument i E-psiholog su korak napred u odnosu na prethodni period i smatram da će osobe sa invaliditetom tu moći da nađu mnoštvo korisnih podataka i informacija i pojašnjenja procedura. Kada je E-psiholog u pitanju, to je jedna humana priča, posebno sada u vreme Korona virusa, gde se svi, bez razlika, suočavamo sa psihološkim problemima. Mislim da će ova platforma biti od velike pomoći osobama sa invaliditteom, naravno uz poštovanje svih pravila privatnosti korisnika“, istakao je Neven Obradovic, glavni urednik portala.

Ovom prilikom predstavljena su video uputstva za korišćenje aplikacija, a licencirani informatičari kao i saradnici na aplikacijama E-dokument i E-psiholog preneli su pristutnima  precizne informacije kako da koriste obe aplikacije.

 

Uklonimo Barijere

Foto: Goran Radonjić

Takođe iz uredničkog tima najavljuju da će uskoro na portalu „Uklonimo barijere“ biti dostupna i serija istraživačkih multimedijalnih priča u okviru kojih će se obrađivati komplikovane procedure ostvarivanja različitih prava za osobe sa invaliditetom.

Povezane objave