PONS fondacija podseća grad

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Brijere

Foto: PONS arhiva

PONS fondacija je ovih dana predala Gradskom veću preporuku koja se odnosi na poboljšanje bezbednosti u saobraćaju osoba sa invaliditetom.  Projekat “Bezbednost u saobraćaju” ima za cilj da skrene pažnju na problem bezbednosti u saobraćaju sa kojim se svakodnevno sreću osobe sa invaliditetom u Nišu i donosiocima odluka ukaže na potencijalna kratkoročna i dugoročna rešenja ovog problema – navodi se u preporukama.

Preporuke koje su predate vlastima u Nišu tiču se taktilnih staza i semafora, pristupačnosti vozila gradskog saobraćaja, sigurnosti vozača sa invaliditetom, trotoara, taksi prevoza, kao i vozila zdravstvenih ustanova.

Savez slepih u Nišu je posebno ukazao na problem malog broja zvučnih semafora, na česte blokade taktilnih staza i rampe koje su loše izvedene na pešačkim prelazima.

Uklonimo Brijere

Foto: PONS arhiva

Udruženje paraplegičara je akcenat stavilo na osobe sa invaliditetom koje su vozači, a koji često nailaze na zauzeta parking mesta koja su vidno obeležena plavom bojoj. Često se upravo na tim, za osobe sa invaliditetom rezervisanim mestima, zatiču parkirana vozila koja nemaju nalepnicu i čiji vozači ni po kojem osnovu ne bi smeli da zauzimaju prostor namenjen onima, kojima je zaista potreban

“O nekim barijerama i konstantnim problemima ne bi trebalo da se vodi diskusija i da se stalno ponavljaju, jer se osobe sa invaliditetom sa njima sreću godinama unazad. Počev od parking mesta, visokih trotoara, pa sve do visokopodnih autobusa”,  napominju podnosioci predloga.

Uklonimo Brijere

Foto: PONS arhiva

Od izuzetne je važnosti da donosioci odluka stalno imaju na umu  prilikom pravljenja strategija i donošenja pravilnika – da su problemi kojima se bave zaista realni problemi ljudi, a ne birokratske stvari.

Kao društvo, dužni smo da stvaramo uslove za jednakost svih članova starajući se o svakom pojedincu sa jednakom pažnjom i uvažavajući specifičnost potreba svih građana,posebno ranjivih kategorija – ističu u PONS fondaciji u Nišu.

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave