Pobeda solidarnosti i košarke protiv invaliditeta

Autor Uklonimo barijere

Autor: Vesna Petrović

Uklonimo Barijere

Foto: KKK “Nais”

U Bojniku je proteklog vikenda održan turnir košarke u kolicima „Nais Open 2020“, drugi put pod pokroviteljstvom grada Niša.  Turnir je odigran u Bojniku zbog epidemiološke situacije u Nišu, a učestvovale su četiri ekipe, KKK „Singidunum“ iz Beograda, šampion države, KKK „Bijeljina iz Bijeljine, KKK „Despot“ iz Beograda i domaćin KKK „Nais“ iz Niša.

Žreb je hteo da se  prvi na terenu susretnu bratski klubovi, KKK „Nais“ i KKK „Bijeljina“. Drugu utakmicu su odigrali beogradski rivali KKK „Singidunum“ i  KKK „Despot“. U meču za treće mesto megdan su podelili stari rivali, KKK „Nais“ i KKK „Despot“. Drama koja je pratila u prošlosti ova dva tima je izostala, jer je KKK „Nais“ kontrolisao celu utakmicu iskoristivši odsustvo centara protivnika (40:27). Finalni okršaj su odigrali KKK „Bijeljina“ i KKK „Singidunum“. Trofej je pripao Beograđanima.

Uklonimo Barijere

Utakmica „Nais“ – Bjeljina“, Foto: KKK „Nais“

„Imali smo tri treninga pred turnir posle tronedeljne pauze, igrali bi još bolje, iako sam prikazanim zadovoljan. U poslednja tri meseca smo imali dosta takmičarskih i prijateljskih utakmica, pa su se neki nedostaci otklonili. Centri su bili sigurniji, a i odlično smo se kretali. Bojnik nam je ukazao gostoprimstvo, ima sjajnu halu. Putovaćemo iz Niša u narednom periodu jednom do dva puta sedmično i, obećavam, biti još bolji. Žao mi je što sa nama nisu bili Nikola Kato, Dušan Lazarević i Dejan Šimandli.“ – naglasio je profesor Miljan Hadžović, trener KKK „Nais“.

Gosti iz Bijeljine su bili po prvi put u Bojniku, noćili u Nišu, ne kriju da im prija gostoprimstvo juga Srbije.

„Čestitam na pobedi ekipi KKK „Singidunum“ i maestralnoj roli neprikosnovenog Željka Ćirkovića. Zahvaljujem se našem bratskom klubu, KKK „Nais“ na gostoprimstvu. Nosimo prelepe utiske domaćina iz Bojnika koji su na svakom koraku bili nama iz Bijeljine na usluzi, od srca im hvala od nas Semberaca.“ – rekao je kapiten KKK „Bijeljina“ i bivši reprezentativac Srbije, Boris Cvjetković.

Košarka u kolicima u Srbiji doživljava poslednjih godina renesansu, a KKK „Nais“ se čini najaktivniji u tom sportu. Postaje nezaobilazan činilac okupljanja osoba sa invaliditetom, ali i promoter sporta među tom populacijom, ne samo u Nišu, već i u delu Srbije koji gravitira tom gradu. Turnir „Nais Open 2020“ je, reklo bi se, „kruna“ove turbulentne 2020.

„Već drugu godinu zaredom smo organizovali ovaj turnir. Zahvaljujem se Gradu Nišu i gradonačelnici Dragani Sotirovski na podršci turniru košarke u kolicima „Nais Open 2020“. Zahvaljujem se većniku za sport Branislavu Kačaru, sekretaru Sekretarijata za omladinu i sport Saši Šagriću i šefu Odseka za sport pri Sekretarijatu za omladinu i sport Predragu Jančiću. Grad Niš sistemski podržava KKK „Nais”, ističe profesor dr Marko Aleksandrović.

Od kada je početkom novembra hala „Čair“ pretvorena u kovid bolnicu, KKK „Nais“ je morao kolica i ostalu kabastu opremu da prenese u kuće igrača i trenera. Aktivirana je dobra komunikacija sa predstavnicima Opštine Bojnik, koja je širom otvorila vrata košarkašima iz Niša. Prihvatili su na čuvanje kolica i opremu, a obezbedili su i termine za trening i utakmice. Inicijativa da se „Nais Open 2020“ organizuje u Bojniku je od strane sportskih radnika iz tog mesta oberučke prihvaćena.

„Nije bilo dileme da li bi otvorili vrata sportistima sa invaliditetom iz Niša. Objekat USHB je im je  prilagođen po svim standardima. Imamo iskustva sa organizovanjem stonoteniskih turnira osoba sa invaliditetom, a sada stičemo iskustvo i sa košarkom u kolicima”, naglasio je domaćin košarkaša iz Niša u  Bojniku Dejan Arsić, predsednik SSOB.

Poznato je da većina sportskih kolektiva osoba sa invaliditetom iz Niša ima snažnu podršku Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, što nije zaobišlo ni KKK „Nais“. U ovom klubu smatraju da je diplomirani kadar sa pomenutog fakulteta, koji je u Bojniku na bitnim pozicijama za sport, presudno uticao na sve događaje koji su tokom oktobra i novembra bili vezani za košarku u kolicima.

„Čestitam Bojniku što je na bitnim pozicijama za sport kadar koji je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu“ – ne krije ponos na svoje bivše studente profesor dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK „Nais“.

Turniru su prisustvovali i predsednik i generalni sekretar Saveza košarkaša u kolicima Srbije,  Vladimir Kuzmanović i Mladen Pajević.

Uklonimo Barijere

Vladimir Kuzmanović i Marko Aleksandrović, Foto: KKK „Nais“

„Do pre dve godine, bilo je  nezamislivo da postoji klub na jugu Srbije, a sada se najviše utakmica i turnira igra u tom delu zemlje. Bojnik će nam, svakako, biti stalna destinacija, moguće i za međunarodne utakmice“ – zaključio  je Vladimir Kuzmanović, predsednik SKKS.

Povezane objave