PLES U KOLICIMA KAO PARAOLIMPIJSKI SPORT

Autor Uklonimo barijere

 

Uklonimo Barijere

Foto: Paralympic.rs

Ples u kolicima je relativno nov paraolimpijski sport. U sebi objedinjuje elemente umetnosti i sporta, što ga čini naročito atraktivnim široj publici. Ples u kolicima je jedan od članova porodice paraolimpijskih sportova, mada još nije ušao u program paraolimpijskih igara.

Prvo međunarodno takmičenje je održano u Švedskoj 1977. godine. Takmičenja se izvode u kategoriji parova – par čine dve osobe u kolicima ili u kategoriji kombinovanog para – par čine osoba u kolicima i partner koji je osoba bez invaliditeta. Na takmičenjima u plesu u kolicima je dozvoljeno koristiti i kolica na električni pogon.

Plesači u kolicima se takmiče u standardnim (valcer, tango, bečki valcer, spori fokstrot i kvikstep), latino (samba, rumba… ) i formacijskim plesovima, u kojima istovremeno igra 4, 6 ili 8 parova (Paraolimpijski komitet Srbije, 2021).

Ovaj sport, prema našim saznanjima, još uvek nije razvijen u Srbiji. Nadamo se da će se situacija promeniti kaoda zvanično postane deo programa Paraolimpijskih igara.

 

Izvori:

#IPCTop50 – No. 44: Combi Latin Class 2 final – 2013 IPC Wheelchair Dance Sport Continents Cup, https://www.youtube.com/watch?v=pcY2bR7MPVo, pristup 19.08.2021.

Paraolimpijski komitet Srbije – ples u kolicima, http://www.paralympic.rs/sportovi/ples-u-kolicima, pristup 19.08.2021.

 

Autor: Dr Filip Mirić

Povezane objave