PERSONALNI ASISTENTI I LIČNI PRATIOCI

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Gradskiportal018

Rang lista kandidata koji su ostvarili pravo na uslugu personalnog asistenta  dostupna je od juče  na zvaničnom sajtu Grada Niša. Pravo na uslugu personalnog asistenta dobile su 42 prijavljene osobe sa invaliditetom, dok su tri odbijene.

Korisnici koji nisu zadovoljni odlukom Komisije imaju parvo prigovora u roku od 3 dana od dana objavljivanja rang liste. Prigovor se podnosi Gradskoj upravi društvene delatnosti, preko pisarnice u ulici Nikole Pašića 24.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je demantovala informaciju, koja se pojavila na društvenim mrežama, da personalni asistenti neće biti plaćeni tokom januara i da je, samim tim, ova usluga uskraćena onima kojima je potrebna.

„To apsolutno nije tačno i odgovorno tvrdim da će personalni asistenti pružati uslugu našim sugrađanima koji imaju potrebu za tim. Njima je u kontinuitetu tokom cele godine redovno držana isplata njihovih mesečnih obaveza koje su imali po stanici, koje dostavlja agencija, odnosno Udruženje koje je na javnoj nabavci prošlo da pruža ovu uslugu “, kazala je Davidović.

Ove godine je za ovu vrstu usluge Grad izdvojio 25 miliona.

„Za usluge personalnih asistenata u 2022. godini predvideli smo 25 miliona, kao što je bilo i prošle godine. Završen je konkurs, na kome su se naši sugrađani koji žele ovu uslugu prijavljivali. Usluga je aneksom ugovora produžena do 31. januara ove godine, tako da smo javni poziv raspisali i 26. otvaramo javni poziv. Naglašavam da nećemo imati prekide u pružanju ove usluge“, naglasila je Davidović.

„Za lične pratioce su se pojavile takođe neke dezinformacije i uznemiravanje roditelja dece koji koriste uslugu ličnih pratioca, da će ostati bez ove usluge i da neće biti plaćeni, pa koristim ovu priliku da demantujem to i kažem da smo sa načelnikom koji pruža ovu uslugu takođe napravili aneks ugovora i da će usluga biti pružana i naredne dve nedelje, zato što ćemo postupak okončati već za par dana i imaćemo najbolje ponuđače, po javnoj nabavci“, zaključila je Davidović.

Ona je objasnila i da Centar za samostalni život, pružalac ove usluge, dostavlja krajem meseca satnicu koju su asistenti odradili, i da im se do 15, a najkasnije 20. narednog meseca isplaćuje zarada.

Autor: Sara Pruker

Povezane objave