Paketić za osmeh

Autor Uklonimo barijere

Autor: Milena Vidojković

Uklonimo Barijere

Foto: Mladen Đurović

Grad je ove godine obezbedio oko tri hiljade paketica za decu ranjivih kategorija stanovništva. Paketići su u Gradskoj kući podeljeni deci osoba sa invaliditetom, ali i romskoj, deci iz socijalno ugroženih porodica, kao i deci rezervnih vojnih starešina.

Novogodišnje paketiće dobila su deca osoba sa invaliditetom iz svih 19 niških udruženja, a uručila  ih je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je sa svakim od njih razmenila po koju reč.

– Želeli smo da izmamimo  osmeh  i roditelja i dece i učinimo da im novogodišnji praznici budu  srećniji. Zato smo, osim paketića, napravili ispred Gradske kuće i ovo „Seoce”, ili „Gradić u gradu”, kako smo ga nazvali, i vidim da su i deca, ali i roditelji oduševljeni. Bez velikih ulaganja, uspeli smo da ovoj deci ulepšamo dan, i priredimo im praznično raspoloženje – kaže gradonačelnica Niša.

Sva niška udruženja su bila tu, i ne kriju zadovoljstvo zbog učinjenog gesta. Lelica Bogdanović, kao predstavnik Udruženja  za osobe sa Daunovim sindromom  i MNRO-a kaže da deca dugo pamte ovakve događaje i prepričavaju ih međusobno. – Jednakost sa ostalima im mnogo znači – naglašava ona.

– Današnji dan je dan za radost dece, a svi ostali za posao i zalaganje grada da poboljša položaj osoba sa invaliditetom – podsetila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala da je grad već učinio dosta toga preko stranih donacija, a predstojeća godina će biti prilika da se angažuju i novi, kako bi se problemi osoba sa invaliditetom korak po korak rešavali i njihov položaj  bio bolji.

Preskromne u svojim očekivanjima, osobe sa invaliditetom upravo to žele: da budu makar približno jednake sa svima i da mogu da, ne samo uđu u određene institucije i ustanove grada, već i da se uključe u drustveni život.

– Podsetiću vas da smo svi zajedno u proteklom periodu dosta učinili za ustanovu „Mara“, doveli smo brojne donatore mahom iz Amerike, koji će tek ulagati  u nju. Na proleće, uz pomoć stranih donatora, očekujemo novu uslugu  u ovoj ustanovi – „Predah od roditeljstva“ koja će mnogo značiti roditeljima dece sa invaliditetom. Jednako kao i deci, jer će im omogućiti bolju socijalizaciju i druženje sa sebi sličnima – ističe gradonačelnica Sotirovski.

Ona je najavila intenzivnije aktivnosti na prilagođavanju grada i njegovih institucija osobama sa invaliditetom. Uveliko se radi, kako kaže, na popravci lifta za podzemni prolaz, a u planu je i prilagođavanje stepeništa na keju što je posebno značajno za uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život i mnoga kulturna događanja.

Povezane objave