Otklanjanje nedostataka, ali i mnogo novina u okviru druge faze projekta „Laki kilometar“

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere

Foto: Neven Obradović

U okviru prve faze projekta „Laki kilometar“ na oko 200 lokacija u gradu oboreni su ivičnjaci i postavljene su taktilne staze bezbednosti, kako bi osobe sa invaliditetom mogle što lakše da se kreću trotoarom i ulicama u gradu.

Prioritet u prvoj fazi bilo je samo gradsko jezgro, međutim, na nekoliko lokacija u gradu rampe i taktilne staze nisu urađene po svim propisima.

Jordan Ivanović, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom, istakao je da su korekcije takvih rampi obuhvaćene u okviru druge faze projekta.

„Na nekoliko lokacija taktilne staze nisu spuštene baš po svim propisima. Na primer kao kod Ureda. Ali to je na svega dva, tri mesta. Ni sada ne pravi veliku smetnju, ali želimo da sve bude standardizovano. Nedostaci su se pojavili zbog konfiguracije terena, jednostavno teren negde nije na prvi mah dozvolio da se uradi po standardima, ali i zbog nekih propusta, a svakako će to biti popravljeno i sređeno u okviru druge faze projekta“, rekao je Ivanović.

Uklonimo Barijere

Foto: Neven Obradović

Pored korekcije nedostataka, druga faza projekta „Laki kilometar“ obuhvata i nekoliko značajnih novina i radova u gradu.

„U drugoj fazi biće urađene ulice i lokacije sa desne strane Nišave prema tehničkim fakultetima. Pored toga biće osposobljeni eskalatori u Podzemnom prolazu, a jedan će biti postavljen na stepeništu nišavskog Keja gde su toaleti. Plan je da se postave i rampe pored stepeništa na ulazu u Podzemni prolaz kako bi ceo bio dostupan osobama sa invaliditetom“, izjavio je Ivanović za naš portal.

Pored toga, dodaje Ivanović, na Letnjoj pozornici biće uređen poslednji red, postavljene rampe, kako bi osobe sa invaliditetom mogle da prate manifestacije.

„Pored svega toga, imamo u planu, u okviru javnih institucija da uvedemo mobilne aplikacije, kako bi slepe i slabovide osobe mogle da dobiju informacije o eksponatima koji se u njima nalaze“, poručio je Ivanović.

Kada će se početi sa drugom fazom projekta Ivanović nije precizirao zbog novonastale situacije sa uvođenjem vanrednog stanja u Republici Srbiji, ali je poručio da će sa radovima krenuti čim se budu stvorili uslovi.

Povezane objave