OSOBE SA INVALIDITETOM U PROKUPLJU DOBILE KOMBI OD AMERIČKE AMBASADE

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva udruženja

Američka ambasada je ovih dana prokupačkom Udruženju obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti donirala specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom. Vozilo je kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica.

Donaciju je uručio vojni ataše i predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Držabva pukovnik Kori Šej, a vrednost novog vozila je oko 37.000 dolara.

Ovo vozilo će olakšati svakodnevno funkcionisanje šesnaestak mlađih članova različitog uzrasta koji dan provode u selu Vodica nedaleko od Prokuplja, gde im je obezbeđen celodnevni boravak.

Predsednik Udruženja Miša Cvetković ne krije zadovoljstvo jer je do sada bilo u funkciji vrlo staro i amortizovano vozilo.

„Novo vozilo ćemo koristiti svakodnevno za prevoz naših korisnika. Lakše ćemo funkcionisati jer mi decu svakodnevno prevozimo od njihovih kuća do dnevnog boravka „Sunce” i nazad. Bez vozila bi ova deca bila uskraćena za jednu, njima veoma važnu uslugu, zato što je njima boravak u Suncu deo života” – kaže Cvetković.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva udruženja

Saradnja SAD-a i Srbije traje punih 140 godina i svakodnevno se unapređuje, a ova donacija ima poseban značaj jer je usmerena ka ranjivim kategorijama stanovništva – osobama sa invaliditetom.

„Nije lako živeti sa bilo kojom vrstom invaliditeta i zato je posebno zadovoljstvo pomagati takvim ljudima. Iskreno se nadam da će ova donacija barem malo poboljšati život osoba sa invaliditetom u Prokuplju, posebno deci i da će biti od koristi Udruženju” – izjavio je prilikom uručenja vozila predstavnik američke Ambasade pukovnik Kori Šej.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva udruženja

Pukovnik Šej je iskoristio ovu posetu Prokuplju da položi venac na spomenik junacima Gvozdenog puka u novoizgrađenom spomen parku, na mestu u blizini železničke stanice odakle su mobilisani Topličani krenuli u Veliki rat.

„Srbija i SAD su uvek bili na istoj strani, a srpski velikani poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina su svoje najveće uspehe ostvarili upravo u Americi. Danas je najvažnija privredna sradanja i dolazak američkih investitora u Srbiju, a ta saradnja će biti sve intenzivnija, jer moramo da radimo za bolju budućnost i bolji život naših građana” – rekao je tom prilikom Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga.

Gosti su, tokom boravka u Prokuplju, obišli i sobu posvećenu junacima Gvozdenog puka, gde su ih predstavnici prokupačkog Muzeja upoznali sa postavkom slika i predmeta iz Prvog svetskog rata od 1912. do 1918. godine.

„Saradnja sa ambasadom Amerike i Komandom američke vojske traje punih 7 godina, a u Srbiju je do sada kroz različite projekta stiga američka pomoć od blizu 4 miliona dolara” – istakao je predsednik Udruženja srpsko-američkog prijateljstva prof dr Dragan Milić, koji je prisustvovao ovom događaju.

Autor: Sanja Klarić

Povezane objave