“OKTOBAR, MESEC TIHE KUPOVINE”

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto: “Dan”

U susret 3. oktobru, Evropskom danu podizanja svesti o autizmu, Organizacija Dan iz Niša pokrenula je akciju “Oktobar, mesec tihe kupovine”.

Tihi sat za kupovinu je akcija koja se sprovodi u mnogim zemljama u svetu, tokom čitave godine, u tržnim centrima i prodavnicama prehrambenih proizvoda, a podrazumeva mala prilagodjavanja za senzorno osetljive kupce. Kupovina je među tri omiljene društvene aktivnosti, uz odlazak u restoran i bioskop, što znači da su usled senzornog opterećenja, osobe sa autizmom osuđene na to da sede kod kuće. Jedna rutinska, svakodnevna aktivnost, sprovedena u adekvatnoj inkluziji, kroz prihvatanje i razumevanje, pruža mogućnost za socijalizaciju, osnažuje osobe sa autizmom i njihove porodice i sprečava njihovu izolaciju. Ukoliko u svom objektu odredite jedan sat nedeljno i utišate ili potpuno isključite muziku i sve iznenadne zvukove, prigušite svetla, isključite ekrane i svetleće reklame, a na kasama prednost date osobama sa autizmom i njihovoj pratnji, učinli ste mali napor, ali ogroman doprinos u poboljšanju kvaliteta života celokupne porodice osobe sa autizmom i jedan korak ka boljoj socijalnoj inkluziji.

Zašto je ovo važno?

S obzirom na to da je Registar osoba sa autizmom Srbije u izradi, oslonićemo se trenutno na svetske podatake. Na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije, 1% od ukupnog broja stanovnika svake države čine osobe sa poremecajem iz spektra autizma (PSA). To znači da je 70.000 stanovnika Srbije sa PSA. Slikovitije prikazano, to je grad veličine Pančeva, Novog Pazara ili Zrenjanina. Sa sigurnošću možemo tvrditi da je učestalost autizma na svetskom nivou u porastu i da je naša dužnost i obaveza kao gradjana da što bolje razumemo i podržimo kako osobe sa PSA, tako i njihove porodice.

Organizacija Dan je udruženje roditelja osnovano sa ciljem da pomaže, edukuje i integriše u društvo osobe sa autizmom, retkim bolestima i drugim razvojnim poteškoćama i invaliditetima i pruža podršku njihovim porodicama. Sa velikim zadovoljstvom možemo reći da je akcija “Tihi sat” prvi put u Srbiji sprovedena u Nišu u aprilu ove godine, povodom Svetskog dana podizanja svesti o autizmu, na inicijativu naše organizacije. Našu inicijativu su podržali i sproveli tržni centri Delta Planet i Forum Shopping Centar u Nišu i na taj način postali su prvi inkluzivni tržni centri u Srbiji. Mame, članice našeg udruženja, obišle su sve butike i prodavnice u ovim tržnim centrima, porazgovarale sa vlasnicima i zaposlenima, objasnile smisao ove inicijative i održale ktratku edukaciju i ostavile prikladni štampani promo materijal.
U oktobru su se menadžeri ovih tržnih centara ponovo odazvali na naš poziv i ovom prilikom želimo da najavimo da će “Oktobar, mesec tihe kupovine” biti obeležen u Nišu u TC Delta Planet, svakog utorka tokom meseca aprila, (3. oktobra, 10tog, 17tog, 24og i 31. oktobra) prvi sat po otvaranju od 10-11 sati, a u TC Forum svakog četvrtka, počev od 5og ( pa dalje 12ti, 19ti, 26ti oktobar) takodje prvi sat po otvaranju od 10-11 sati. Pozivamo sve porodice, kojima je do sada odlazak u tržni centar bila “nemoguća misija”, da sa svojim članovima koji imaju senzorne smetnje, prošetaju, druže se, kupuju u prijateljskom, senzorno neopterećujućem okruženju, gde neće biti osudjivani zbog neadekvatnih reakcija i ponašanja.

Želimo da se zahvalimo Aleksandri Nikolić menadžerki Delta Planeta i Ivani Živković menadžerki Forum shopping centra, i svim zaposlenima u ovim objektima na razumevanju i podršci da zajedno napravimo jednu malu promenu u društvu.

Sve koji su zainteresovani da i u svom objektu organizuju vreme za tihu kupovinu, mogu da se jave Udruženju Dan preko društvenih mreža, pružićemo sve potrebne informacije, brošure i ostali materijal kojim mogu preuzeti i koristiti u kampanji i promovisati svoju kompaniju kao društveno odgovornu.

 

Povezane objave