OBEŠTEĆENJE ZA MAJKE DECE SA INVALIDITETOM

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: mamesuzakon.org

Primenom neustavnih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, oko 3000 majki dece sa invaliditetom je u protekle tri godine oštećeno.

Tim propisom njima je bilo uskraćeno da istovremeno primaju naknadu zarade dok su na bolovanju i  tuđu negu i  pomoć, već su morale da se opredele za jednu od njih.

Izmenama i  dopunama ovog zakona nepravda je ovih dana ispravljena, posle podrške koju su poslanici u republičkom parlamentu pružili novom Zakonu.

Da bi dobile obeštećenje, odnosno nadoknadu, mame moraju da se prijave organu koji im je doneo rešenje. To je Sekretarijat za dečiju zaštitu u velikim gradovima, poput Beograda i  Niša, ili službe pri opštinama zadužene za ovaj posao.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja “Mame su zakon” kaže da ne postoje precizni podaci koliko je mama zbog neustavnih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decoom oštećeno, jer Ministarstvo za brigu o porodici nije dostavilo podatke, bez obzira što ih je Udruženje tražilo. Prema slobodnoj proceni ima ih  dve do tri hiljade..

Ona naglašava da su se kao udruženje zbog ovog problema obraćali i  povereniku za informacije od javnog značaja, budući da su na listi još i  majke poljoprivrednice, kao i one mame koje nisu u prva tri meseca dobijale  minimalnu zaradu, kako je sada propisano novim Zakonom.

Za odredbe koje su proglašene neustavnim postoji rok za podnošenje zahteva za obeštećenje u trajanju od šest meseci od objavljivanja u “Službenom glasniku”. Majke dece sa invaliditetom trebalo bi da se prijave do 5. decembra, za minimalne naknade tokom porodiljskog  rok je 29. novembar, dok bi poljoprivrednice morale da povraćaj novca traže najkasnije do 15. novembra.

Nada Macura naglašava da Udruženje “Mame su zakon” nastavlja sa borbom za prava sve dece. Ovoga puta za prava majki sa četvoro i  više dece – da se minimalac prima tokom čitavog porodiljskog i da se smanji broj meseci za obračun naknade sa 18 na 12 meseci radnog staža.

 

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave