OBELEŽEN SVETSKI DAN OBOLELIH OD DAUNOVOG SINDROMA

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva udruženja

Ovih dana, tačnije 21. marta, obeležen je  Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.  Podaci govore da se u proseku  jedno od 1.100 dece u svetu rađa sa ovim sindromom . Ovaj dan se obeležava kao dan prihvatanja, tolerancije i ljubavi prema onima koji su drugačiji, a 21. je uzet simbolično, jer označava dvadeset prvi  hromozom, čija pojava uzrokuje Daunov sindrom.

U Nišu jako dugo postoji Udruženje za pomoć osobama sa mentalnim invaliditetom, kao i Udruženje osoba sa Daunovim sindromom. Svakodnevno u prostorijama ovog udruženja vreme provodi 15 do 30 ljudi. Oni se tu druže, uče da kuvaju, slikaju, slušaju muziku i razvijaju različite veštine, koje su im neophodne za život.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva udruženja

– Skoro 90% dece u prvoj godini života ima srčanu manu i neku intervenciju na srcu, probleme sa stopalima i druge fizičke nedostatke. Osim zdravstvenih poteškoća veliki problem za decu sa Daunovim sindromom je i socijalizacija. Predškolsko vaspitanje, osnovna škola, a i dalje školovanje je njima velika prepreka u  čijem savladavanju je neophodna pomoć šire društvene zajednice, kaže predsednica Udruženja osoba sa Daunovim sindromom Lelica Bogdanović.

Prema njenim rečima deca koja se rode sa ovim stanjem zahtevaju konstantu pažnju, često se osećaju usamljenim, pa im je socijalizacija kroz druženje neophodna.

– Naša deca vole sa svima da se druže, željna su druženja jer su  uglavnom sama. Ako je porodica mala, a u 70% slučajeva su roditelji razvedeni i mame same čuvaju decu, ta deca traže mnogo pažnje i mnogo druženja. Ukoliko pak deca imaju sreću da žive u velikoj porodici, njima nije preko potrebna socijalizacija, oni se snalaze sami u svojoj porodici. Sve veštine nauče tu, ali je veoma važno da na vreme krenu u vrtić, predškolsko i da nastave školovanje. To im pruža šansu da kasnije u životu nešto rade. Vrlo je teško, ali uz pomoć porodice i društva ostvarljivo, poručuje Lelica.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva udruženja

Svi koji su želeli da pruže podršku osobama sa Daunovim sindromom 21. marta  oblače dugačke, drugačije i šarene čarape, koje su simbol različitosti jer osobe sa ovim sindromom ne mogu da ih upare. Osim toga, svojim oblikom podsećaju  na oblik hromozoma koji uzrokuje bolest.

Inače Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart je izabran simbolično jer je u osnovi te bolesti prisustvo 3 umesto 2 hromozoma na 21-vom hromozomskom paru. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po Džon Lengdonu Daunu koji  ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Svako dete, koje se rodi sa ovim sindromom je drugačije, pa je veoma važno ne stvarati stereotipe o osobama koje imaju Daunov sindrom. Ove osobe teže ka toploj, ljubaznoj, veseloj ličnosti uprkos stalnim promenama na njihovim licima.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva udruženja

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave