O nama

Autor Uklonimo barijere

Dobro došli na sajt – Uklonimo Barijere


Veliko nam je zadovoljstvo što zajedno sa  vama od 2018. godine sarađujemo na web portalu “Uklonimo barijere”. Portal je rezultat rada  Udruženja osoba sa invaliditetom “Dragana Rodić”  na  projektu “Uklonim barijere”,  a realizujemo ga  uz svesrdnu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Naš prevashodni cilj je poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i bolje informisanje javnosti o problemima sa kojima se one susreću.

Web portal je koncipiran u više rubrika:

Rubrika “Aktuelno” – informiše građane o aktuelnim temama i dešavanjima u vezi sa osobama sa invaliditetom.

Rubrika “Analize”  –  stručno analizira temeiz oblasti prava i zakonodavstva koje su od važnosti za populaciju osoba sa invaliditetom.

Rubrika “Intervjui”– donosi razgovore sa relevantnim sagovornicima iz svih sfera društva, kako bi se čuli različiti pogledi i mišljenja o životu osoba sa invaliditetom.

Rubrika “Bez  barijera” – pruža poseban osvrt na izuzetna postignuća osoba sa invaliditetom u oblasti rada, sporta, umetnosti, zabave…

Rubrika“Blog” – daje mogućnost  svim zainteresovanim građanima i stručnoj javnosti  da objave svoj  lični stav, ukažu na određeni problem, ali i da iznesu kritiku ili pohvalu u vezi sa radom nadležnih službi, udruženja i sl.

Rubrika“Multimedija“ – sadrži tematske video-sadržaje i foto galerije. Ovde posebno želimo da istaknemo video kampanju „Uklonimo barijere“ u okviru koje mnoge javne ličnosti govore o važnosti negovanja različitosti.

Ono na šta smo posebno ponosni, jestu servisi:
Prijavi problem“, „E-psiholog“ i „E- dokument“.

Putem servisa „Prijavi problem“ osobe sa invaliditetom mogu da ukažu na sve teškoće sa kojima se susreću i koje negativno utiču na njihov kvalitet života. Nakon prijema, naš novinarski tim će svaku od prijava detaljno analizirati, kontaktirati nadležne institucije i tražiti odgovore, koje će potom predstaviti javnosti.

U okviru servisa „E-psiholog“ koji realizujemo u saradnji sa Psihološkim savetovalištem pri Studentskom kulturnom centru u Nišu, osobama sa invaliditetom i osetljivim kategorijama na raspolaganju će biti volonteri Psihološkog savetovališta za svaku vrstu pomoći, podrške ili saveta. Takođe korisnici na poratlu mogu da popune psihološke testove pripremljene od strane iskusnih psihologa.

Prvenstveni cilj našeg trećeg servisa pod nazivom „E-dokument“ , jeste da olakša ostvarivanje zakonskih prava osobama sa invaliditetom. Na jednom mestu objedinili smo najvažnije informacije u vezi sa ostvarivanjem prava poput personalne asistencije, besplatnog javnog prevoza, elektronskog recepta, dobijanja parking nalepnice, različitih oblika socijalne pomoći i slično. Ono što je još značajnije, budući korisnici ovog servisa će na jednom mestu moći da preuzmu svu neophodnu dokumentaciju koja im je potrebna za ostvarivanje navedenih prava.

uklonimo barijere

Celokupan portal je utemeljen na interakciji uređivačkog tima sa građanima. Iskustva su pokazala da o problemima jedne grupe ljudi, pogotovo kada se radi o onim marginalizovanim, najbolje izveštavaju predstavnici same grupe. Zbog toga Vas molimo da zajedno sa nama učestvujete u uređivanju portala, da nam predlažete teme, ali i da sami pišete, jer jedino zajedno možemo da uklonimo barijere!

Urednik portala:

Biljana Stevanović