NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI I ŽELJE ZA DECU SA INVALIDITETOM

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu tradicionalno su dodeljeni paketići deci i mladima sa invaliditetom. Ove godine Fakultet je dodelio paketiće deci sa autizmom. Više od tridesetoro mališana obradovalo se poklonima.

Dodeli i druženju sa decom su prisustvovovali i predstavnici Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom (GUPOAN), rukovodstvo fakulteta, nastavnici, saradnici i student FSFV-a. Organizatori ove akcije bili su prof. dr Marko Aleksandrović i prof. dr Bojan Jorgić.

– Zahvaljujući rukovodstvu našeg Fakulteta na čelu sa dekanom Milanom Bratićem mi tradicionalno nekoliko godina unazad za Novu godinu nastojimo da obradujemo decu i osobe sa invaliditetom. Ove godine smo to uradili sa decom iz gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom “Gupoan” iz Niša, istakao je prof. Jorgić

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Paketići su najmanje što je ovaj Fakultet učinio za decu i mlade sa invaliditetom. Nekoliko godina unazad ovaj Fakultet ih okuplja i pruža mogućnost da kroz bavljenje sportom, poboljšaju svoju kondiciju i budu, ne samo fizički, već i psihički zdraviji.Zato su i novogodišnje želje ova dva profesora – Aleksandrovića i Jorgića – da se u novoj godini sve to, ne samo nastavi, već i poboljša.

– Nastojaćemo da u narednoj godini omogućimo našim studentima da stiču nova znanja iz sportova za osobe sa invaliditetom. Sigurno možemo da razvijamo gol bal, košarku u kolicima, stoni tenis, plivanje, ali da pokušamo da razvijemo i neke nove sportove. Moja želja je, ako bude bilo sluha i mogućnosti, da nam grad izađe u susret i da pronađemo neki prostor, u nekoj sali ili školi, gde bi se ne samo deca sa autizmom, već i sa drugim oblicima invaliditeta rekreativno bavila sportom. Da mogu da dođu dva do tri puta nedeljno, kako bismo kroz vežbe razvijali njihove motoričke sposobnosti, što je od velikog značaja za zdravlje te dece. Naš Fakultet ima opremu, a kada bismo dobili i prostor, stvorila bi se mogućnost da barem dvoje troje mladih ljudi dobije i posao, makar i na određeno na početku. To bi onda bio stvarno jedan zajednički projekat svih nas u gradu. Da se na delu vidi da brinemo o njihovom zdravlju, ali i o njihovom razvoju. To govorim zbog toga što i među decom sa invaliditetom postoje posebno nadarena deca, što pokazuju i naši paraolimpijci koje su osvajali medalje na Olimpijadi. Eto, to bi bila najveća želja našeg tima sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja  za Novu godinu, naglasio je prof. dr Bojan Jorgić.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Želje profesora sa ovog Fakulteta nisu velike, da bi bile neostvarive. Samo prostor, koji očekuju od grada. Opremu za vežbanje imaju, a želja i volja za rad sa decom sa invaliditetom im nikada nije nedostajala.

Autor: Sara Pruker

Povezane objave