NIŠKI PROFESORI TESTIRALI CRNOGORSKE KOŠARKAŠE U KOLICIMA

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Profesorski tim sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu testirao je u Podgorici članove reprezentacije Crne Gore kosarkaša u kolicima, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta (POK). Stručni tim predvodio je profesor Marko Aleksandrović, a činili su ga i profesor Bojan Jogić i saradnici istrazivači Miljan Hadžović i Stefan Đorđević.

Profesor Aleksandrović, koji je angažovan i na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, kazao je da je testiranje deo većeg projekta, u kojem se testira specifična motorika košarkaša u kolicima iz država bivše Jugoslavije i Bugarske.

“Verujem da će dobijeni podaci biti korisni za trenere da znaju na koji način da unaprjeđuju fizičke sposobnosti svojih igrača. Ukoliko imamo konkretnu informaciju o telesnom i motoričkom statusu osobe sa invaliditetom, koji je sportista, možemo iz nje izvući maksimum”, rekao je Aleksandrović.

On je, komentarišući da Paraolimpijski komitet razmatra mogućnost učešća na Evropskom prvenstvu C divizije u košarci u kolicima, kazao da bi to bio prvi organizacioni korak reprezentacije Crne Gore u tom sportu.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Istakao je da je za košarku u kolicima značajna saradnja niškog i nikšićkog fakulteta sa Paraolimpijskim komitetom. Izrazio je veliko zadovoljstvo što košarkaši u kolicima igraju od Vardara do Đevđelije, uključujući i Sofiju.

“To je nastavak lepe saradnje kroz niz narednih zajedničkih projekata koji će se konkretno ticati edukacije profesora fizičkog vaspitanja iz cele Crne Gore, na temu adaptivnog fizičkog vežbanja i sporta osoba sa invaliditetom. Kroz taj sistem unapredićemo rad profesora koji bi kasnije mogli biti angažovani kao treneri u sistemu crnogorskog paraolimpijskog sporta”, kazao je predsednik paraolimpijskog komiteta Igor Tomić.

Niški fakultet je regionalno prepoznat kao instiutucija koja na naučnom i stručnom nivou realizuje visok nivo programa kada je u pitanju nastava fizičkog vaspitranja u inkluzivnom sistemu i sportu osoba sa invaliditetom.

“Ta saradnja nam puno znači za unaprjeđenje sistema crnogorskog paraolimpijskog sporta sa aspekta stručnog rada, koji je glavna uzdanica i glavni momenat za sve velike rezultate crnogorskih paraolimpijaca do sada. Nadam se na još većem nivou u perspektivi”, rekao je predsednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić.  On je kazao je da je testiranje nastavak lepe i iskrene saradnje sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša.

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave