Niški osnovci trenirali sa košarkašima u kolicima: Decu od najranijeg doba treba upoznati sa osobama sa invaliditetom

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere

Foto: KKK „Nais“ Niš

Učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čokota, minulog petka imali su priliku da se upoznaju na neposredan način sa košarkom u kolicima, prisustvuju treningu i sami se oprobaju u ovom sportu. Poseta učenika održana je u okviru projekta „Košarka u kolicima, dopada se klincima“, čiji je nosilac Klub košarke u kolicima „Nais“.

„Cilj ovog projetka je da deca budu gosti na treninzima našeg kluba i da se na taj način upoznaju sa životom osoba sa invaliditetom, a samim tim i sa sportom za osobe sa invaliditetom i ono što je najbitnije, da se razbiju tabui“, kazao je prof. dr Marko Aleksandrović, prvi čovek KKK „Nais“.

Foto: KKK „Nais“ Niš

Đaci su u okviru vannastavnih aktivnosti, zajedno sa svojom nastavnicom fizičkog vaspitanja Biljanom Živković, posetili niške košarkaše i, zajedno sa njima, učestvovali na treningu.

„Što je najbitnije, ta deca su ’ušla u cipele’ osoba sa invaliditetom i na taj način ih bolje upoznali. Nekoliko njih je igralo košarku zajedno sa igračima Naisa i to čak vrlo dobro, davali su koševe i pokazali da čak i u sportovima za osobe sa invaliditetom oni mogu da pronađu sebe“, istakao je profesor Aleksandrović.

Deca su sa treninga izašla sa osmehom na licu i jako srećna, dodao je Aleksandrović.

„Ono što je najbitnije oni su proširili svoju svest. I u odnosu prema osobama sa invaliditetom, ali i prema tabuima i sujeverju koje je rasprostranjeno. Jer živimo u takvom podneblju i među ljudima postoji jako ružno mišljenje, da ako sedneš u kolica, desiće se nešto loše. E, sada niko to ne može više da im kaže! I ja aktivno igram i oni su igrali i jedino što nakon toga možemo da kažemo, jeste da smo i mi i oni srećni“, naglasio je Aleksandrović.

Uklonimo Barijere

Foto: KKK „Nais“ Niš

Slika 2 – Foto 3_KKK Nais – Foto: KKK „Nais“ Niš

On je posebno istakao da decu, od najranijeg doba, treba upoznavati sa osobama sa invaliditetom, kako bi tokom života razbili društvene barijere i kako bi bili prihvaćeni od strane društva.

Na kraju, prof. dr Marko Aleksandrović zahvalio se, prvenstveno, učenicima jer su, iako mladi, pokazali zrelost i izdvojili svoje vreme da posete klub. Zahvalio se i direktoru škole Miljanu Bojaniću i profesorki fizičkog vaspitanja Biljani Živković, jer bez njihove inicijative ne bi bilo ni ovako uspešne saradnje, ali i GO „Palilula“ koja je pokrovitelj celog projekta.

Povezane objave