Niš korak ispred drugih

Autor Uklonimo barijere

Autor: Milena Vidojković

Uklonimo Barijere

Foto: Cobe Amoh, unsplash.com

Za usluge personalne asistencije i lične pratnje iz budžeta grada Niša za narednu godinu predviđen je isti iznos kao i prošle godine – 40 miliona dinara. Sve potrebne informacije oko konkurisanja korisnici mogu dobiti u matičnim udruženjima osoba sa invaliditetom, poručuju iz Skupštine grada.

Od ukupno 40 miliona  dinara,  za personalne asistente opredeljen je  31 milion, a za lične pratioce 9 miliona dinara.  Javni poziv prema pružaocima usluga personalnih asistenata i ličnih pratilaca je već sproveden. Zainteresovani za pružanje ove usluge su se već prijavili. Što se korisnika tiče oni,  preko udruženja kojima pripadaju, već prave spiskove usluga koje su im potrebne. Nadležni kažu da će sagledati sve njihove potrebe i u narednoj godini i da sredstva neće biti umanjena.

Ove usluge su za osobe sa invaliditetom od ogromnog značaja, kako bi mogli aktivnije da se uključe u društveni život. Personalni asistenti su ljudi koji pomažu osobama sa invaliditetom u obavljanju nekih njima veoma važnih poslova, ne samo u domaćinstvu, već i prilikom izlazaka i šetnji.

Lični pratioci uglavnom pomažu deci školskog i predškolskog uzrasta, kako bi redovno pohađala nastavu. Grad razmišlja i o uvođenju pedagoškog asistenta, koji podrazumeva posebne vrste usluga – rad sa decom i pomoć u savladavanju školskog gradiva u skladu sa kapacitetima deteta u inkluzivnom obrazovanju. I ono što je najznačajnije –  bili bi podrška roditeljima, starateljima i hraniteljima u ispunjavanju svih obaveza  neophodnih za uspešno obavljanje školskih obaveza.

Javni poziv za apliciranje biće raspisan početkom naredne godine. Grad sa asitentima  ima sklopljene ugovore do kraja januara, a sa ličnim pratiocima do kraja maja, kada će ugovori biti obnovljeni.

Iz Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu grada Niša poručuju da razloga za brigu nema, jer će svi poslovi biti završeni na vreme i prekida u pružanju usluga neće biti, što se u ranijem periodu događalo.

Da podsetimo – Niš je prvi grad koji je pre dve godine prekinuo praksu finansiranja ovih usluga preko projekata i preveo ih na budžetsko finansiranje. Osim toga, sa ovom uslugom odskače od drugih lokalnih samouprava. Naime, Niš trenutno ima 42 personalna asistenta, dok ih je u Beogradu sa mnogo više stanovnika nešto preko 50, a u celoj Srbiji svega stotinak.

Povezane objave