NIŠ DOMAĆIN BALKANSKE LIGE KOŠARKE U KOLICIMA

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva prof. Marka Aleksandrovića

Niš je prošlog vikenda bio domaćin Balkanske lige košarke u kolicima. Balkansku ligu čine ekipe iz četiri države  Balkana: BIH (KKK Bijeljina, Bijeljina),  Bugarske (BKHU Levski, Sofija), Crne Gore KK OSI Paramont, Podgorica) i Srbije (KKK Nais, Niš). U okviru trećeg kola ekipe su odigrale po dve utakmice. Prva dva kola odigrana su u Bijeljini i Podgoriici, a posle Niša sledi završni turnir u Sofiji. KKK Bijeljina iz Bijeljine je na turniru u Nišu obezbedila prvu titulu prvaka BWBL i pre završetka turnira u Sofiji.

Prof. dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK Nais i izvršni komesar BWBL izražava ogromno zadovoljstvo zbog održavanja turnira u Nišu i posebno naglašava veliku pomoć grada i GO Palilula bez kojih turnir ne bi bio održan, ali  i mnogih aktera u lokalnoj samoupravi – Domu zdravlja koji je pružio medicinsku podršku, sponzorima, prijateljima kluba, pokroviteljima i publici.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva prof. Marka Aleksandrovića

„Mnogo važnije od rezultata je to što je osobama sa invaliditetom omogućeno sportsko takmičenje u ambijentu kakav sigurno nije viđen u ovom delu sveta, kada je reč o košarci u kolicima. Dvorana Čair je izgledala prelepo, a tehnička podrška uz svetlosne efekte  bila je kao na najpoznatijim sportskim događajima u Evropi. Utakmice je pratio i veliki broj gledalaca, posebno na utakmicama domaćeg Naisa. Svi učesniici složni su u oceni da je ovaj turnir bio najspektakularniji kome su u dosadašnjoj karijeri prisustvovali“ – kaže predsednik KKK Nais, prof dr Marko Aleksandrović.

Predstavnik KKK Nais Niš, profesor Ivan Popović ističe:

„Košarkaši u kolicima u hali Čair su izjednačeni sa košarkašima na Kupu Radivoja Koraća i košarkašicama na Kupu Milana Cige Vasojevića. Upravo to je učinilo da ovaj turnir bude upamćen“, naglašava Popović.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva prof. Marka Aleksandrovića

 

Igor Đorđević, poznati košarkaški radnik i komesar za suđenje pri BWBL, zadovoljan je suđenjem tokom ovog turnira. „Čuveni međunarodni sudija u košarci u kolicima Saša Lukić iz  Klagenfurta, bio je edukator suđenja na prvom turniru, a bio je i na turniru u Nišu. Imali smo podršku i Damira Kunosića, kontrolora  suđenja na poslednjim paraolimpijskim igrama u Tokiju. Mogu sa ponosom da kažem da Niš ima najviše sudija, koji znaju da sude košarku u kolicima“, naglasio je Igor Đorđević.

Turniru je prisustvovao i veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva. Turnir je otvorio Miljan Ćirković, načelnik Uprave za društvene delatnosti grada, a učesnike su pozdravili predesnik GO Palilula Brartislav Vučković, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije  Dušan Projović  i  Branka Aranđelović, direktor SC Čair.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva prof. Marka Aleksandrovića

Na turniru su bili i predstavnici  ambasada Crne Gore i Bugarske, kao i predstavnici rukovodstva grada Bjeljina, sportskih saveza osoba sa invaliditetom Kruševca, Niša i Bojnika, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, Studenstkog kulturnog centa, Doma za nezbrinutu decu „Duško Radović“, nosioci raznih nacionalnih priznanja. Valja naglasiti da je od velike pomoći bilo angažovanje pedesetak  volontera, studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva prof. Marka Aleksandrovića

Autor: Sanja Klarić

Povezane objave