NAŠE MALO NEKOME ZNAČI MNOGO

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: FBS

Danas se završava akcija Federacije banaka Srbije, u kojoj su volonteri prikupljali sve vrste slatkiša, slaniša, bojanki i slično, kako bi pripremili novogodišnje paketiće za siromašnu decu, decu bez roditeljskog staranja, decu sa invaliditetom i sa Daunovim sindromom. Akcija je organizovana 17, 18, 23 i 24. decembra.

Ovu akciju su podržala tri maloprodajna   lanca u Beogradu, Subotici i Nišu, koji su svoj doprinos dali u vidu novogodišnjih paketića. U prodajnim objektima postavljeni su plakati sa obaveštenjima o donacijama.

„Naša misija se zasniva na ideji širenja kulture davanja, volontiranja, promovisanja solidarnosti među građanima, kao i na podizanju svesti o problemu siromaštva u Srbiji, širenju filantropije i podsticanju društveno odgovornog poslovanja“ – kaže Tijana Đorđević Ilić, regionalni predstavnik Federacije banaka Srbije.

U Federaciji banaka Srbije rade brojni volonteri, čija je jedina želja da pomognu onima, kojima je pomoć potrebna i, u ovom slučaju, ulepšaju praznike deci u teškoj materijalnoj situaciji. Najaktivniji u tome je Učenički parlament Pravno poslovne škole u Nišu.

„Priključili smo se ovoj akciji jer nam je humanost na prvom mestu i kao parlament brojimo preko 50 humanitarnih akcija svake godine. Želeli smo da se solidarišemo i budemo primer i ostalima  da se angažuju i nekome ulepšaju Novu godinu. Apelujemo na sve ljude da budu humani i priključuju se našim akcijama, jer naše malo nekome znači mnogo“ – kaže Milica Stamenković, predsednica Učeničkog parlamenta Pravnio poslovne škole.

Uklonimo Barijere

Foto: UPPPŠ

Federacija banaka Srbije pomaže preko 200 udruženja, socijalnih ustanova, penzionerska udruženja, samohrane roditelje, lica sa invaliditetom, beskućnike….. Cilj joj je da pomogne svima, koji nemaju sredstva za osnovne, egzistencijalne potrebe.

Zbog toga apeluju na donatore da hranu koju su u mogućnosti  doniraju, hranu koja je dva do tri meseca pred istekom roka a koja je bezbedna za ljudsku upotrebu uz molbu da se obrate Federaciji banaka hrane Srbije, kako bi hrana što pre stigla do najugroženijih korisnika.

Jedna od misija Federacije je povezivanje banaka hrane u regionu i učestvovanje u dva partnerska projekta socijalnog preduzetništva i startap kompanija, sa kojima namerava da kreira platforme donatora. Planira i organizovanje dečijih edukativnih radionica koje bi dovele do podizanja svesti kod dece najranijegt uzrasta o štetnosti bacanja hrane.

Federacija banaka Srbije je, inače, humanitarna i neprofitna organizacija čiji je razlog osnivanja – borba protiv siromaštva i gladi i postoji u našoj zemlji jednu godinu, sa tendencijom da napravi jaku mrežu banaka hrane u čitavoj Srbiji.

Autor: Sara Pruker

Povezane objave