Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Nišu prvi put dodeljene nagrade „Svetlost“

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju. Tu se, pre svega, misli na siromaštvo, visoku stopu nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. U Srbiji je taj procenat između 8 i 10 odsto i prema tim procenama negde oko 560 do 730 hiljada naših sugrađana ima neku vrstu invaliditeta.

Uklonimo Barijere

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Gradskoj kući održana je svečana Sednica Saveta za osobe sa invaliditetom, na kojoj su, po prvi put u Srbiji, dodeljene nagrade „Svetlost“ koje je ustanovila Komisija sastavljena od predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom.

Nagrada predstavlja priznanje najzaslužnijim pojedincima koji su u prethodnom periodu doprineli poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom. Nagradu su dobili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradska većnica Tijana Đorđević Ilić, predsednik Saveta OSI Jordan Ivanović, načelnica Sekretarijata za dečiju zaštitu Mirjana Popović, arhitekta Hadži Ivan Redi. Među nagrađenima takođe su i Karolina Knežević, Ljiljana Milanović Blagojević, kao i predstavnici medija, Jelena Đukić Pejić, novinarka  Dojče Velea, urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić, novinar RTV Vojvodina Aleksandar Timofejev, novinar agencije Beta Saša Đorđević, novinarka Niške televizije Milena Antić, novinarka RTV Belami Milena Vidojković, novinarka Narodnih novina Vesna Petrović, novinar RTS-a Dejan Tasić i urednica televizije Zona Danijela Ivanković.

Dragana Rodić, članica Komisije i predsednica Udruženja “Dragana Rodić” , rekla je da planiraju da nagrada postane tradicionalna i da se dodeljuje svake godine i poručila je da su se pojedinci, koji su dobili nagradu “Svetlost“, ljudskim angažovanjem i senzibilitetom istakli kao jedan vid svetlosti koju nose u duši.

“Ta svetlost je ponekad ravna vrhuskom nebeskom svetlu, oni nisu to  radili zbog sebe već zbog drugih verujući da drugima učiniti život lakšim  i snošljivijim. Smatramo da ih takav čin određuje kao ljude koje treba istaknuti po njihovoj moralnosti i nesebičnosti. Ovi ljudi zaslužuju ovu nagradu, a mi je od srca dodeljujemo”, poručila je Dragana Rodić.

Uklonimo Barijere

Gradska većnica Tijana Đorđević Ilić, resorno zadužena za socijalna pitanja, istakla je da ju je dodela ovog priznanja posebno dirnula. Poručila je da su sve vreme išli ka istom cilju i istakla da osobe sa invaliditetom imaju punu podršku grada.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Saveta OSI Jordan Ivanović saglasni su da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno kako bi se poboljšao život osoba sa invaliditetom, ali da još uvek ima prostora gde se može i mora uraditi još više.

Povezane objave