Molim te…

Autor Uklonimo barijere

Autor: Danijela Jovančić

Uklonimo Barijere

Youssef Naddam, Unsplash.com

„Molim te” i „hvala ti”, dve reči koje su tako mile, dobronamerne, kulturne…  Reči koje vas majka uči od rođenja, kao, mama i tata, onda dobro jutro, dobar dan, volim te, molim te i hvala ti. Reči koje pominjete uvek kada vam je potrebna pomoć i obično posle toga i vi i osoba koja vam je pomogla osećate sreću, lepo vam je, a onda ih jednog dana zamrzite kao ništa na svetu. Onda kada vam od te dve suštinske reči zavisi sopstveno postojanje, kada vas život baci u živo blato, a vi se držite za malenu travčicu i molite je da ne popusti, da joj se koren ne izvuče iz zemlje, a onda joj zahvaljujete zbog toga što je izdržala i tako bivate prinuđeni da te dve reč izgovorite preko million puta u toku dana.  Kako dani prolaze primećujete da „molim te” i „hvala ti“ postaju tvoje drugo ja, tvoj alter ego, tvoje ime i prezime, tvoja mračna strana, tvoja senka, tvoj opstanak i ostanak na ovome svetu.

„Molim te” za čašu vode, „Molim te“ za komad hleba, „Molim te” za parče vazduha, „Hvala ti” na tome. Onda su te reči ponekad i jedine koje izgovarate u toku dana, a i noći u kojima molite sve sile nebeske, sve kosmičke energije da vam pomognu, i tako svane dan i ponavljanje istih reči se nastavi, mržnja prema njima postaje sve jača naročito ako vam neko posle „hvala ti”, zabode nož direktno u srce pa još i zavrne oštricu rečima, „šta ja imam od tog tvog hvala”, ili, „šta ću ja da kupim sa tvojim hvala”. Nažalost ne možete ništa da joj pružite, ne može ništa da kupi od vašeg „Hvala”, samo vi ostajete povređeni sa ranom na srcu koja teško ili nikako ne zarasta i on ili ona odlaze nadmoćni osećajući da su učinili neko dobro delo.

Kako je lepo kada vam neko pomogne i ne očekuje da mu se zahvalite već vam kaže: „Bilo mi je zadovoljstvo” ili bilo šta drugo, samo ne reči koje vam cepaju srce. Kako je lepo kada vam neko pomogne, a oseća to kao nešto sasvim normalno, kao obavezu, kao sitnicu koja će mnogo značiti onome kome pomogne, a koja neće osiromašiti njega. Možda i ne možete da kupite ništa materijalno od tog mog „Hvala”, ali sigurno uklanjanjem barijere sa mog puta, možete dobiti nešto čega nećete biti ni svesni – Božiji blagoslov.

Povezane objave