Mobilnim telefonom do priča koje ostavljaju utisak, podižu svest građana i uklanjaju barijere

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere

Foto: Saša Đorđević

Šta je mobilno novinarstvo, kako se izveštava uz pomoć mobilnog telefona i kako napraviti prilog koji će ostaviti utisak na sve koji ga pogledaju, saznali su učesnici petodnevne radionice koju je organizovao portal „Uklonimo barijere“, uz podršku Ambasade SAD-a u Srbiji.

Kroz “MoJo”, tehnike snimanja, montaže, ali i odabire pravih tema, učesnike radionice provela je dopisnica Dojče Velea (Deutsche Welle) i licencirani trener iz oblasti mobilnog novinarstva, Jelena Đukić Pejić.

Uklonimo Barijere

Foto: Saša Đorđević

Ona ističe da mobilno novinarstvo nije nova stvar u svetu, ali samim tim što mobilni telefon danas svi koristimo, jako je zgodno iskoristiti ga u svrhu podizanja svesti.

„Za sve kategorije gradjana, pa tako i za osobe sa invaliditetom je izuzetno korisno da znaju da prave dobar video, da rade dobre fotografije iz jednostavnog razloga što smo mi svi vizuelna bića. Te fotografije i dobri video snimci se duže pamte“, rekla je Jelena Đukić Pejić.

Važno je poštovati neka pravila da bi video priča bila dobra.

„Kroz mnoštvo primera prošli smo kroz sva ta pravila i videli kako se pravilno kadrira, kako se pravilno koristi svetlo, na šta treba obratiti pažnju, koje sve kadrove treba koristiti, zašto i kada. Radili smo na toku priče, na tome kako se planira snimanje. Praktično smo prošli sve korake, za vrlo kratko vreme, kako bismo napravili podlogu za to kako se pravi dobar video“, ističe Jelena Đukić Pejić.

Uklonimo Barijere

Foto: Saša Đorđević

Radionice je ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji posetio ataše za kulturu Majkl Bruk (Michael Brooke),  sa saradnicama Tijanom Hrkalović i Draganom Obradović. Gospodin Bruk je ukazao na značaj ovakvih radionica, ali i portala kao što je uklonimobarijere.rs u promeni društvene svesti prema osobama sa invaliditetom.

„Ove godine obeleževamo 30 godina od kako je donesen zakon o građanima Amerike sa invaliditetom. Ovaj zakon je izuzetno važan, jer je nakon njegove implementacije postalo nezakonito diskriminisati osobe sa invaliditetom, ne samo kad je u pitanju zaposlenje, već i u svim drugim životnim sferama“, dodao je Bruks.

Uklonimo Barijere

Foto: Saša Đorđević

Na učesnike radionica je ostavila pozitivan utisak. Neki su znali osnove mobilnog novinarstva, neki nisu, ali su svi saglasni da su nakon ove radionice bogatiji znanjem o jednoj novoj oblasti u kojoj žele da se oprobaju.

Ivan Novković, jedan od učesnika radionice, ističe da će mu stečeno znanje mnogo pomoći u daljem radu.

„Na radionici smo dobili znanja koja nam omogućuju da proširimo vidove plasiranja u javnost nekih aktivističkih priča. To je bio i moj motiv zašto sam se i prijavio. Da steknem znanje koje će mi omogućiti da kroz svoj rad imam više opcija na raspolaganju, kako mogu da prezentujem i probleme, ali i pozitivne promene koje napravimo“, rekao je Novković.

Uklonimo Barijere

Foto: Saša Đorđević

A bili su prisutni i fotografi koji žele da svoj rad obogate i video materijalom.

„Moj motiv je bio da se prvenstveno podsetim nekih stvari koje sam vremenom i zaboravio. Uvek na ovakvim radionicama sazna se nešto novo, nešto što se do sada propustilo. Definitivno planiram da pored fotografije počnem da radim “MoJo” priloge, jer mi se veoma dopada kako se to radi“, kazao je Njegoš Popović.

Olivera Tanasković na radionicu je došla sasvim slučajno.

„Nisam imala predstavu o tome šta će da se radi. Zaintrigirali su me prvenstveno pričom o tom novinarskom delu. Ono što je mene posebno oduševilo bilo je to što se dosta govorilo o radu sa tehnikom, fotografijom, aparatima i delovalo je vrlo inspirativno na mene. Već dugo planiram da napravim svoj blog, imam dosta tema koje bih volela da podelim sa ljudima, te se može desiti da to bude baš ovakva forma“, poručila je Olivera.

Uklonimo Barijere

Foto: Saša Đorđević

Zaključak svih je da će ova radionica pomoći da mnoge teme i priče budu vidljivije i da se njima neke stvari promene.

Povezane objave