Mama

Autor Uklonimo barijere

Autorka: Andrea Šijak

Uklonimo Barijere

Foto: Andrea Šijak, privatna arhiva

Sigurno ste čuli za decu sa posebnim potrebama. Najneadekvatniji, da ne kažem najgluplji termin koji se koristi.

E, ta deca imaju mamu. POSEBNU. To je ona koju gledaš razrogačeno dok joj se dete otima i misliš da ne vidi tvoj pogled. Vidi. Njeno dete ima „posebnu“ potrebu da vidi, čuje, razume, trči…al’ ne može.

Ona vidi kad vučeš svoje dete za rukav i šapućeš mu da se skloni. Vidi i kad se praviš da ih ne gledaš… I kad zahvaljuješ Bogu što nisi na njenom mestu. A pravi se da ne vidi.

Ona pažljivo bira poklon detetu svog prijatelja. I pita se, naravno da se pita, zašto njeno dete ne može da čita iz te knjige ili trči u tim sandalicama.

Ona odavno ne oseća umor. Nikada je ne boli glava. Sve stiže. Smeje se. Ne potcenjuje život. Nosi sunčane naočare i kad je oblačno. Ne plače. Ne računa se ono kad odvrne sve slavine u kupatilu da je niko ne čuje. Ni ono kad joj suze sprže trepavice pre spavanja. Nju ćeš teško slomiti.

Ona  zna sve životne cene u dinar. Ona je najlepša na svakom mestu. Ona gleda kroz prozor na roditeljskom sastanku dok uciteljica priča jer se ništa ne odnosi na njeno dete. I ostaje posle roditeljskog.

Ona je utrenirana kao specijalac. Ne smeta joj kiša. Voli kad sve utihne. Često se pita gde je pogrešila. Ne veruje u srećan kraj. Ona priča sa neznancima kao da ih zna čitav život. Nju je teško voleti.

Ona ne zna kad je dosta, al’ zna kad je kraj. Ona je tebi posebna, a sebi sasvim obična!

 

Povezane objave