LIKOVNA KOLONIJA ZA DECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

U čast obeležavanja sedamdesete godišnjice postojanja, Specijalna škola „Bubanj“ organizovala je prvu likovnu koloniju za decu sa smetnjama u razvoju. Na koloniji je učestvovalo 31 dete iz 14 specijalnih škola u Srbiji. Postoje likovni konkursi za decu sa smetnjama u razvoju, ali kolonije poput ove, do sada nije bilo.

– Ideja je potekla iz naših redova, deca se druže, zadovoljna su. Svi su učestvovali u izradi zajedničkog rada koji će biti izložen u nekoj od galerija. Ponuda galerija već imamo, i to će biti veoma značajno za ovu decu koja imaju neotkrivene talente, samo što im se ne poklanja dovoljna pažnja. Osim izražavanja njihovih talenata, deci puno znači i socijalizacija, koja je na koloniji došla do punog izražaja – kaže direktor Specijalne škole Bubanj, Goran Malović.

uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Deca su radila u dve grupe, oduševljena što mogu da na jednom mestu, u koloniji, stvaraju kao pravi umetnici.

Jedna grupa učenika je radila akrilom na platnu reprodukciju Kleove hramovne bašte koja je podeljena na 18 delova. Svaki učenik je radio po jedan segment, a na kraju je oslikani mozaik sklopljen u celinu. Druga grupa je radila po reprodukcijama svetskih slikarskih klasika u tehnici pastel u olovci na papiru“, pojašnjava Milan Vidojković, profesor likovne kulture u školi „Bubanj“.

uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Odmah po završetku kolonije stigla je i ponuda iz „Sinagoge“ za izlaganje zajedničkog rada, koji je nastao na likovnoj koloniji.
A u školi kažu da će uskoro biti završena i monografija o slikarskim umećima učenika ove škole.

 

Povezane objave