„Laki kilometar“ za pristupačniji Niš

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere

Foto: Andrzej Rembowski, Pixabay.com

Obaranje ivičnjaka na trotoarima, postavljanje staze za slepe i slabovide osobe, adaptacija Keja, samo su neke od aktivnosti u okviru realizacije druge faze projekta „Laki kilometar“, koja je planirana u toku 2020. godine, poručio je Jordan Ivanović, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom.

„Predviđen je ostatak obaranja ivičnjaka, u prečniku od jednog kilometra, kao i postavljanje taktilnih staza i polja bezbednosti za slabovide i slepe osobe“, izjavio je Ivanović.

On je dodao da je u planu i osposobljavanje podzemnog prolaza.

„Radiće se duž podzemnog prolaza, uklanjanje stepenica, jednostavno da ceo bude pristupačan osobama sa invaliditetom. Eskalator na ulazu u podzemni, na Trgu kralja Milana, biće vraćen u funkciju“, istakao je Ivanović.

Još jedan eskalator, dodaje predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom, trebalo bi da bude postavljen ili na ulazu u podzemni prolaz kod „Kalče“ ili na nišavskom Keju, tačnije na stepenicama kod Tvrđavskog mosta, kako bi osobe sa invaliditetom mogle da se, bez problema, spuste i na donji deo šetališta kraj reke.

On je najavio da će i Letnja pozornica biti prilagođena osobama sa invaliditetom.

„Na Letnjoj pozornici, poslednji red biće adaptiran i prilagođen osobama sa invaliditetom“, rekao je Ivanović i dodao da je moguće i adaptiranje pojedinih škola, koje nisu urađene u toku ove godine.

On je dodao da je u planu i izrada dugoročnog strateškog dokumenta, 2021. do 2030. koji će nositi naziv „Strategija Grada Niša – Pristupačnost za deset godina“.

Povezane objave