Košarkaši trijumfovali nad invaliditetom

Autor Uklonimo barijere

Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Foto: KKK „Nais“

Foto: KKK „Nais“

Tokom minulog vikenda ispisani su novi redovi istorije niškog sporta. U subotu 2. novembra, u hali OŠ „Miroslav Antić“ održan je prvi turnir košarke u kolicima Trofej Nais 2019. Na turniru su učestvovale tri ekipe domaćin KKK „Nais“, KKK „Dunav 2016“ iz Apatina (inače aktuelni vicešampion države) i KKK „Desport“ iz Beograda. uklonimo barijere

Iako je rezultat bio u drugom planu, treba napomenuti da je ekipa Dunava opravdala ulogu apsolutnog favorita i pobedila u uvodnoj utakmici ekipu domaćina 53:33, a odmah nakon toga i ekipu iz prestonice KKK „Despot“ sa 57:30. U poslednjoj utakmici turnira videla se izjednačena borba. Ekipe KKK „Nais“ i KKK „Despot“ su prve tri četvrtine odigrale nerešeno, dok je utakmica prelomljena u poslednja tri minuta u korist borbenih i skoncentrisanijih gostiju za konačan ishod 36:31.

Miljan Hadžović, trener KKK „Nais“, oprobao se na turniru i u ulozi igrača. Nakon završenog turnira nije krio zadovoljstvo, jer je cilj ispunjen, a to je promocija košarke u kolicima u Nišu. uklonimo barijere

„Jedan lep turnir i druženje su za nama. Predstavili smo Nišlijama ovaj divan sport. Postavili smo Niš na svetsku mapu košarke u kolicima. Četiri naša igrača su prvi put igrali utakmicu, odigrali su odlično s obzirom na neiskustvo. Naš klub ima budućnost, organizacionu i igračku“, rekao je šef stručnog štaba Nišlija.

Foto: KKK „Nais“

 Kapiten Bratislav Kostić je imao na kraju turnira pomešana osećanja. Ponosan zbog organizacije i prvog turnira u našem gradu, ali i nezadovoljan porazom. Ipak, saglasan je sa ostalima da je najbitnije bilo promovisati košarku u kolicima.

„Svi u KKK „Nais“ su podjednako zaslužni za organizaciju turnira, uprava, treneri i igrači. Pokazalo se da je vredelo, jer je sve bilo organizovano odlično. Poraz od prijatelja iz prestonice je možda malo razočarenje, ali su oni manje grešili od nas, što se vidi po rezultatu. Nadam se da je publika uživala, ali da će nam se novi igrači pridruže“,  rekao je kapiten Bratislav Kostić.

Prvi čovek KKK „Nais“, Marko Aleksandrović, nije krio zadovoljstvo što je domaćinstvo i organizacija turnira prošla besprekorno, ali i podvlači orgomnu pomoć Grada Niša.

Gosti su se kuću vratili sa jakim utiscima uz ocenu da je Niš bio sjajan domaćin.

„Zahvaljujem se domaćinu na pozivu i neka očekuju poziv za turnir kod nas u Apatinu. Radujem se novim klubovima, terenima i halama. KKK „Nais“ je ovim turnirom napravio jak organizacioni iskorak, jer sama organizacija turnira je jako kompleksna. U Nišu su sjajni uslovi za treninge, imaju odličnog trenera Hadžovića i podršku lokalne samouprave. Ako ovako nastave, sledeće godine će utakmica našeg tima sa domaćinom biti mnogo neizvesnija“, pooručio je Dušan Batalo, jedan od najboljih igrača KKK „Dunav 2016“ i reprezentativac Srbije.

KKK „Despot“ je ove jeseni drugi put „ukrstio koplja“ sa Nišlijama koje su na turniru u Bijeljini bile bolje, a na turniru Trofej Nais 2019 „Despoti“ su se revanširali.

Foto: KKK „Nais“

„Nama koji smo novajlije u ligi, svaka je utakmica dobrodošla, stiče se iskustvo, posebno oni igrači koji su pre nekoliko meseci počeli da treniramo. Ovaj turnir je odlična uvertira za predstojeći vikend kada kreće ligaško takmičenje“,izjavio je Nemanja Vukašinović, igrač KKK „Despot“ i reprezentativac Srbije.

U subotu kreće Prvenstvo Srbije u košarci u kolicima. Prvi turnir se igra u Paraćinu, domaćin je KKK „Tigar“, a protivnici KKK „Nais“ biće šampion države, KKK „Singidunum“, i KKK „Desport“, oba iz Beograda.

Povezane objave