KOŠARKA U KOLICIMA

Autor Uklonimo barijere
ullonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Kako je nastala košarka u kolicima i koja su pravila koja se moraju poštovati u ovom relativno novom sportu u Nišu, mogli su ovih dana da čuju učenici Osnovne škole ’’Jovan Jovanović Zmaj’’ u Malči. Treću godinu za redom realizovan je projekat ’’Košarka u kolicima dopada se klincima’’, u okviru kog su košarkaši iz Kluba košarke u kolicima ’’Nais’’ posetili osnovce u Malči.
„Ovo nama mnogo znači, što smo više vidljivi u javnosti. Mogu da kažem da je bolji osećaj i imamo veću motivaciju da nastavimo da se bavimo sportom. Ovo je već treća godina kako radimo ovaj projekat. Cilj je da se što veći broj dece upozna sa ovim sportom, jednostavno da proširimo svest, da upoznamo najmlađe članove, da znaju da smo tu, da smo ravnopravni članovi društva, kaže Bratislav Kostić, kapiten KKK „Nais“.
KKK „Nais“ neguje praksu druženja sa najmlađima u Osnovnim školama, jer smatra da je to najbolji način da se promeni svest u odnosu na osobe sa invaliditetom, i da deca još u najranijem uzrastu shvate da su te osobe jednake sa njima, samo su im mogućnosti drugačije.
„Došli smo da pokažemo mlađim generacijama da je ovaj sport jako dobar , da dođu i pogledaju kako ovaj sport funkcioniše i znaju da u njemu svi ravnopravno mogu da učestvuju – i osobe sa invaliditetom i bez invaliditeta.“, rekao je Dejan Šimandli, predsednik KKK“Nais“
Zapažanje učenika je da su ovi košarkaši zaista hrabri i da žele da igraju košarku sa njima, kako bi videli kako je njima, kada treba da daju koš iz sedećeg položaja. Smatraju da je to hrabrost, ali i velika veština.
Gradska opština Pantelej već godinama pomaže Klubu košarke u kolicima i Sportsko rekreativnom udruženju ’’Nais’’, sa ciljem da podstakne osobe sa invaliditetom da se bave sportom. Samo u ovoj godini opština je za klub i udruženje izdvojila oko 150 hiljada dinara.

„Ovo je već šesta godina u nizu u kojoj GO Pantelej iz budžetskih sredstava preko konkursa pomaže sport osoba sa invaliditetom i pokušavamo da najmlađe sa naše teritorije upoznamo sa telesnim aktivnostima kojima se bave osobe sa invaliditetom i na taj način kod njih smanjimo predrasude prema osobama sa invaliditetom“ – kaže Miljan Hadžović, većnik za sport GO Pantelej.
Osnovci su imali priliku da kroz razgovor i druženje upoznaju košarkaše u kolicima, ali i da kroz trening vide veštine ovih sportista na terenu. Ovom prilikom od Kluba košarke u kolicima škola je dobila donaciju u vidu košarkaških lopti.

Povezane objave