Korisne informacije u vezi sa putovanjem osoba sa invaliditetom sa aerodroma „Konstantin Veliki“

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere

Foto: Anna Gru, Unsplash.com

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu posebnu pažnju pridaje putnicima sa invaliditetom. Aerodromska infrastruktura prilagođena je osobama sa smanjenom pokretljivošću, a, kako navode, obezbeđena je i svaka vrsta pomoći osobama sa oštećenim sluhom i vidom.

Kako navode na niškom aerodromu, ukoliko su putniku potrebna invalidska kolica za vreme putovanja, neophodno je obavestiti kompaniju o nivou pokretljivosti već prilikom rezervacije leta.

„Ako putujete ličnim invalidskim kolicima, prilikom rezervacije potrebno je obavestiti o njihovoj težini, dimenzijama i specifikacijama (npr. sklopiva/nesklopiva, sportska/električna), kao i o vrsti baterije koju koriste električna kolica („suva“, „mokra” ili „gel“ baterija). Po dolasku na aerodrom, molimo Vas kontaktirajte šalter za registraciju putnika, kako bi Vam omogućili adekvatnu pomoć i uslugu”, uputstva su koja stoje na sajtu Aerodroma Konstantin Veliki.

Prolazi za osobe sa smanjenom pokretljivošću na aerodromu su označeni međunarodnim simbolom za invalidska kolica i imaju prioritet.

„Prilikom ukrcavanja ili iskrcavanja putnika sa smanjenom pokretljivošću potrebno je prebaciti se iz Vaših kolica ili aerodromskih invalidskih kolica u specijalna uska kolica koja mogu proći između sedišta u avionu. Vaša kolica će biti spakovana u prostor za registrovan prtljag u avionu i biće Vam na raspolaganju odmah po sletanju na aerodrom opredeljenja”, poručuju iz Aerodroma Konstanin Veliki.

Ističu da se pomoć putnicima oštećenog sluha ili vida pruža sva neophodna pomoć, ali da je prilikom rezervacije potrebno izabranoj avio-kompaniji naglasiti da je putniku ili putnici potrebna dodatna pomoć, kako bi prilikom boravka na aerodromu i tokom putovanja, bili adekvatno zbrinuti.

Lekarsko odobrenje potrebno je za putnike koji spadaju u neku od sledećih kategorija:

  • putnici s akutnim zdravstvenim problemima (npr. nedavni srčani ili moždani udar)
  • putnici s ozbiljnim prelomima ruku ili nogu u gipsu
  • putnici koji su nedavno podvrgnuti nekoj operaciji
  • putnici kojima se manifestovala ozbiljna bolest u nekoliko prethodnih nedelja
  • putnici koji putuju u ležećem položaju (strecher passengers)
  • putnici kojima je potreban dodatni kiseonik ili drugi medicinski uređaj u avionu
  • putnici koji putuju zbog lečenja

Posebno ističu da niskotarifne avio-kompanije ne pružaju usluge prevoza putnika na nosilima i savetuju da za sve precizne informacije kontaktira direktno izabrana avio-kompanija ili agencija kod koje je kupljena karta.

Na sajtu niške vazdušne luke, takođe se može pronaći i posebno uputstvo koje je propisao Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije u slučaju kada su povređenja prava osoba sa invaliditetom.

Povezane objave