KONCERT – SVIRKA ZA SVE

Autor Uklonimo barijere

uklonimo barijere

U nedelju, sa početkom u 20 sati, u dvorištu Univerziteta u Nišu biće održan koncert niškog benda „Kramer“. Koncertu se, svojim učešćem, priključuju i grupe  „Monah“ iz Niša, „Melissa“ iz Prokuplja i „Atlantic“ iz Sofije.

Cilj ove manifestacije je inkluzija  na delu osoba sa invaliditetom i onih koji to nisu.

Koncert se održava uz pomoć grada Niša i Uprave za društvenu delatnost. U sklopu je programskih aktivnosti  Udruženja osoba sa invaliditetom  „Dragana Rodić“, a održava se uz podršku medijskog portala „Uklonimo barijere“ i Studentskog kulturnog centra Niš.

Portal „Uklonimo barijere“ je nastao 2018. godine kao rezultat rada Udruženja osoba sa invaliditetom „Dragana Rodić“ na projektu „Uklonimo barijere“, a uspešno se realizuje uz svesrdnu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i bolje informisanje javnosti o problemima sa kojima se one susreću, prvi je i najvažniji cilj portala.

Pored redovnih rubrika – „Aktuelno“, „Analize“, „Intervjui“, „Bez barijera“, „Blog“ i „Multimedija“, portal se bavi i organizovanjem kulturnih manifestacija, kao i okruglih stolova i panela, na kojima se razgovara o problemima osoba sa invaliditetom. Koncerti, poput ovog, su posebno značajni jer su prilika za susret osoba sa invaliditetom i onih koji to nisu  u specifičnim okolnostima, kada jedni druge mogu da upoznaju i bolje razumeju. Veliki broj ljudi još uvek ne shvata suštinu potreba osoba sa invaliditetom – u pogledu obrazovanja, kulture, sporta, društvenog života, ili samo druženja. Zato su kulturni događaji ovakvog tipa veoma važni za inkluzju, ukoliko društvo stvarno želi da osobe sa invaliditetom posmatra kao jednake sebi.

Rad portala „Uklonimo barijere“ je u celini utemeljen na interakciji uređivačkog tima sa građanima, kroz razne vrste događaja.

Kada je reč o ovakvoj vrsti koncerata, u prethodnom periodu ih je bilo oko dvadesetak. U  kontekstu priče o pomoći osobama sa invaliditetom da se uspešnije uklope u društvo,  u Nišu su gostovala brojna poznata imena sa prostora bivše Jugoslavje – Bora Čorba, Tifa iz Bijelog dugmeta, Zoran Predin iz Slovenije, Alen Slavica iz Hrvatske, Maja Odžaklijevska iz Severne Makedonije i  još mnogo njih. Svi oni su želeli da sviraju za osobe sa invaliditetom jednako kao i za ostale građane. Kulturni šivot grada je obogaćen ovakvim događajima, a druženje osoba sa invaliditetom i onih koji to nisu, je pravi primer inkluzije na delu.

Da podsetimo – koncert je u nedelju, u 20 sati u dvorištu Univerziteta.

Posetioci koncerta su u obavezi da poštuju sve preporučene epidemiološke mere – nose maske i drže prostornu distancu.

Autor: Sara Pruker

Povezane objave