KOMENTAR POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom! Dragi moji sapatnici, za mene je ovo dan uniženja, jer pojaviti će se par osoba na TV, proforme, slike i glasa radi, da sa smješkom konstatuju, kako su za nas uradili ovo i ono, i da će u buduće ,,kao više voditi brigu” o OSI.

Ovo je dan kada treba analizirati postignute rezultate i koliko smo kao pojedinci i društvo uticali na povećanje svijesti donosiocima odluka i šireg društva. Šta je sa ostala 364 dana u godini? Šta je to invaliditet? Da li je ono što se vizuelno vidi kod nekih osoba, kao određen tjelesni nedostatak, ili ono što se ne vidi? Gdje su pristupačnost, barijere, školovanje, zapošljavanje, ortopedska pomogala, ljekovi, liječenje, banjsko liječenje i mnogo, mnogo toga ?

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Dragi moji saborci, obraćam se vama, vašim porodicama, široj društvenoj zajednici, budite jaki, hrabri, istrajni, uporni, samostalni. Ali zato SAPATNICI moji, glavu gore, borite se, radosno idite naprijed, budite slobodni, kreativni i posvećeni, mislite svojom glavom i zajednički u borbi za ostvarivanje svojih osnovnih životnih prava. Jer naš život treba da bude slobodan i samostalan, kao plovidba broda morem. I trebamo se svakog dana boriti za svoja prava, za dostojanstvo.

Želim vam dobrog zdravlja, lične i porodične sreće, uspjeha, istrajnosti, hrabrosti u ličnoj borbi, “Sam sa sobom ” i samo dostojanstveno s vjerom u Gospoda i sa osmijehom naprijed – jer život je lijep.

 

Autor: Miroslav Miro Stanišić, saradnik Portala “Uklonimo barijere” iz Crne Gore

Povezane objave