KKK “NAIS” IZ NIŠA – ŠAMPION SRBIJE U KOŠARCI U KOLICIMA

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto: KKK Nais

KKK „Nais“ iz Niša pobedio je KKK Mačvu BN01 rezultatom 50:40 i tako postao novi šampion košarke u kolicima u Srbiji. Prvak države – najveći je uspeh kluba od njegovog osnivanja 2017 godine. Poslednje dve utakmice Lige košarkaša u kolicima Srbije (LKKS) odigrane su u dvorani Mega factori u Beogradu.

uklonimo barijere

Foto:KKK Nais

Iza prvoplasiranog “Naisa” drugo mesto pripalo je ekipi “Mega Despota” dok su treću poziciju zauzeli košarkaši u kolicima “Mačve BN”.
Predsednik KKK “Mega Despot” Nikola Đurđević izrazio je veliku zahvalnost svim strukturama u Košarkaškom klubu “Mega MIS”, na podršci koju su tokom čitave sezone pružali košarkašima u kolicima.

Uklonimo Barijjere

Foto: KKK Nais

“Naš partnerski odnos traje godinu dana i ovo je bila kruna naše saradnje. Organizacija utakmica je bila izvanrednai zato bih se zahvalio ljudima iz “Mege” na ogromnoj pomoći, ali i svim klubovima koji su učestvovali u ovom takmičenju. Veliko hvala generalnom menadžeru “Mege” i Velimiru Mihailoviću, predsedniku kluba, koji su od početka do kraja izgurali ovaj projekat. “Mega” je pokazala da je društveno odgovoran klub koji u sebi nosi i dozu humanosti, jer se na ovaj način bori za prosperitet košarke u kolicima u Srbiji” – rekao je Đurđević.

uklonimo barijere

Foto: KKK Nais

Trener KKK Nais, prof. Miljan Hadžović, dao je šansu svim igračima.
“Drago mi je što su svi moji igrači dobili šansu i igrali. Bilo je dosta promašaja sa obe strane, utakmica je bila pristojno efikasna, ali borbena i prava takmičarska. Svim igračima iz obe ekipe čestitam na borbi i zalaganju. Igračima protvničke ekipe, koji su bolesni ili povređeni, želim da se što pre oporave i vrate treninzima” – rekao je trener KKK “Nais”, prof. Miljan Hadžović.
Najefikasniji igrač u redovima pobednika je bio Nemanja Vukašinović sa 22 poena (i 5 skokova), a u poraženoj ekipi je bio Strahinja Rosuljaš sa poenom manje (uz 7 skokova, 5 asistencija).
Šansu da prvi put zaigra baš u pobedničkoj ekipi KKK “Nais”, dobio je i Aleksandar Marinković.
“Veoma sam srećan zbog osvojene titule, jer košarkašima u kolicima to mnogo znači. Diže im samopouzdanje i veru i stimuliše ih na dodatne aktivnosti. Sport je značajan za svakog pojedinca, za osobe sa invaliditetom posebno – u fizičkom i psihosocijalnom smislu. Ja lično se osećam veoma dobro na terenu, nekako sam snažniji i samopouzdaniji, a da ne govorimo o brojnim kontaktima i prijateljima koji se stiču kroz sportske aktivnosti” – kaže Aleksandar Marinković.

Uklonimo Barijere

Foto:KKK Nais

Da bi se osobe sa invaliditetom uspešno mogle baviti određenim sportom, rekreativno ili profesionalno, neophodno je izvršiti određene adaptacije u samom sportu i njegovim pravilima.
Adaptirani sport podrazumeva modifikaciju nekog postojećeg sporta ili kreiranje novog sporta koji odgovara potrebama pojedinaca sa invaliditetom.
Primer modifikovanog sporta bila bi upravo košarka u kolicima, sport modifikovan od regularne košarke i on u Nišu postoji više godina zahvaljujući profesoru Marku Aleksandroviću sa Fakulteta sporta i fizičke kulture. On je osnovao Klub košarke u kolicima koji već nekoliko godina okuplja košarkaše u kolicima, ali i one koji nisu osobe sa invaliditetom, pa je i inkluzija primenjena na najbolji mogući način.

 

Povezane objave