KAD TI ŽIVOT DA DRUGU ŠANSU

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Da život piše neverovatne priče, dokaz je i hrabra Čačanka Kristina Grbović.
Kobnog 7. oktobra 2016. godine saobraćajna nezgoda je promenila sve za ovu mladu tridesetogodišnju ženu. Naime, zbog neprilagođene brzine po klizavom kolovozu tokom preticanja, njen drug je izgubio kontrolu nad vozilom, nakon čega se auto prevrnuo više puta. Kristina je zadobila višestruke telesne povrede opasne po život. Jedna od njih je i prelom kičme, usled koje je danas korisnik invalidskih kolica.
„Posle šest godina, mogu da kažem da mi je taj kobni dan više dao, nego što je uzeo i da tog dana, ja slavim život“, ističe ova neustrašiva žena.

Nakon toga usledio je mukotrpan period oporavka i rehabilitacije.
„Morala sam da naučim da živim i funkcionišem jednim sasvim drugačijim životom od dosadašnjeg. Nije uvek bilo lako, ali nijednog trenutka, odustajanje nije bila opcija“, kaže ova uporna žena, snažne volje.

Kristina je samohrana majka šestogodišnje devojčice Magdalene Nekoliko meseci pre njene nezgode, suprug joj je preminuo. Najveća podrška i motiv za svaku životnu borbu joj je bila i ostala ćerka Magdalena, koja je “čovek u malom”, kako ističe ponosna mama. Pored nje bezuslovnu podršku i pomoć, ima od svoje porodice i prijatelja, koji su zaslužni za sve ono što je ona danas, naglašava Kristina.

uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva 

„Kada sam doživela saobraćajnu nesreću, Magdalena je bila mala bebica od 14 meseci. Brigu o njoj za vreme mog devetomesečnog odsustva su vodile bake i moja snaja. Po povratku sa rehabilitacije, odmah sam je ponovo preuzela ja, i danas nas dve živimo same“, priča nam Kristina i opisuje kako izgleda jedan zajednički aktivni dan. Dan joj počinje pripremom Magdalene za vrtić, nakon toga se vraća svakodnevnim aktivnostima, kuvanju, raspremanju kuće, usisavanju. Sve obavlja sama i sasvim normalno.
Slobodno vreme koristi da sa ćerkom ode u park, šoping, posetu prijateljima.

„Što se tiče barijera, postojale su fizičke, sad posle šest godina, često kažem da barijere više i nemam. Sve ono što ne mogu, ne poražava me, našla sam neke svoje načine da mogu ili ukoliko stvarno ne mogu, ubedila sam sebe da mi to i nije neophodno u životu“, naglašava Kristina.

uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

Nakon onoga što joj se desilo, ova odvažna žena nije posustala. Aktivistkinja je i članica Upravnog odbora u Savezu paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, polaznica Akademije mladih lidera sa invaliditetom pri Nacionalnoj organizaciji sa invaliditetom, ambasador nemačke ortopedske kuće Ottobock.
Kristina je i predavač na projektu “Još uvek vozim”, koji za cilj ima povećanje bezbednosti u saobraćaju mladih.
„Imam auto sa prilagođenim ručnim komandama, savestan sam i odgovoran vozač. Kroz svoj primer skrećem pažnju mladima na značaj poštovanja saobraćajnih propisa i koje sve posledice mogu snositi, ukoliko ih ne poštuju. Prilikom svoje saobraćajne nezgode, nisam imala vezan sigurnosan pojas i primer sam nekoga ko je loše prošao zbog kršenja saobraćajnih propisa.“

Naša sagovornica niže i sportske uspehe. Ozbiljno se posvetila stonom tenisu. Postala je i članica stonoteniske reprezentacije Srbije, a za sportske klupske uspehe njenog STK” Ča” je primila godišnju nagradu grada Čačka prošle godine.
„Jedan od mojih prvih uspeha je bronzana medalja u pojedinačnom takmičenju na međunarodnom takmičenju u Nišu, kao i zlatna medalja u ekipnom. Nadam se da su te medalje samo prve u nizu.“

U okviru kampanje podrške osobama sa smetnjama u razvoju „Zvezda igra za tebe“, FK Crvena zvezda, od svake kupljene ulaznice na meču koji igra kao domaćin do kraja sezone, donira po 100 dinara. U subotu je odigran meč Crvene zvezde i Radničkog iz Niša, a sredstva će biti uplaćena Savezu paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Pobedi Zvezde od 4:1 na Marakani je prisustvovala i Kristina u društvu svojih prijatelja.

uklonimo barijere

Foto: Lična arhiva

„Nema odustajanja! U svakom danu postoji nešto što je lepo, a to lepo pravimo mi, svojim mislima i svojom voljom“, poručuje mladima i ostalim osobama sa invaliditetom, ova nepokolebljiva žena!

Autor: Milica Živković

Povezane objave